Internet propaganda: Locirana centrala SNS-ovih botova u Srbij

Više od 22.500 glasova sa iste IP adrese stiglo je na vijest o svjedočenju bivšeg bota na sajtu Južnih vesti.

Ta IP adresa je dio mreže koja se zove SNS, a registrovana je u Beogradu, u Palmira Toljatija 5, gdje je sjedište Srpske napredne stranke. Odatle je na komentare na Južnim vestima ukupno stiglo više od milion pluseva i minuseva.

Da postoje botovi, potvrdilo je svjedočenje bivšeg pripadnika SNS internet tima, podsjećaju Južne vesti. Govorio je o komentarisanju vijesti po nalogu, što su stručnjaci ocijenili kao razvijeno propagandno sredstvo koje vlast u Srbiji godinama koristi.

Koriste se i druga sredstva, kao što je ostavljanje pluseva i minuseva na komentare, a Južne vijesti su utvrdile da se to radi iz jednog centra, jedne mreže, sa jedne IP adrese – registrovane u beogradskoj centrali SNS.

Svjedočenje bivšeg bota izazvalo je pažnju javnosti, ali i pozornost administratora sajta Južnih vesti. Direktor Vitomir Ognjanović kaže da su baš na priči o botovima primjećene i praćene pojačane botovske aktivnosti, zatim izvučeni rezultati koji pokazuju da se na vijest organizovano reagovalo iz jednog centra.

“Konkretno, po IP adresi koja je ostavila ubjedljivo najviše %2B i – glasova za komentare, i upitom u RIPE registar, imamo da je to registrovana SNS mreža”, kaže Ognjanović.

U registru jasno stoji netname: Srpska-napredna-stranka-net, adresa – Paljmira Toljatija 5, Beograd.

“Ostavili su više od 22.500 glasanja za komentare ispod vijesti o bivšem botu, a samo na jednom komentaru imamo brojke koje značajno odskaču od ostalih, ali podijeljene, što znači da nisu baš bili sigurni za šta da glasaju. Interesantno je da sa te IP adrese nije stigao nijedan jedini komentar, tako da najvjerovatnije baš tu mrežu koriste isključivo za ove /- aktivnosti„, zaključuje Ognjanović.

A da su je obilato koristili i ranije, pokazuje arhiva podataka Južnih vesti. Iz te mreže do sada je stiglo preko milion /- glasova na sajt Južnih vesti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79