Interpol zvanično objavio crvenu potjernicu za švercerom oružja iz Zenice

Međunarodna policijska agencija Interpol po naredbi Suda BiH objavila je crvenu  potjernicu za 39-godišnjim Zeničaninom Adisom Abazom, koji prije nekoliko mjeseci uhapšen u Njemačkoj zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine.

Potjernica je objavljena zbog krivičnog djela organizirani kriminal i neovlaštenog prometa opojnim drogama, za šta je Tužilaštvo BiH Abaza optužilo u martu ove godine.

No, nekoliko mjeseci ranije on je pobjegao iz naše države ilegalno preko granice u Njemačku, gdje se kriou jednom unajmljenom stanu. U Drezdenu je uhapšen po potjernici belgijske policije i sumnje u nezakonit promet naoružanjem, zbog je ovoj državi i izručen.

Iako je Sud BiH raspisao potjernicu prije nekoliko mjeseci, ona je tek nedavno zvanično i objavljena.

Abaz je, kako smo i objavili, švercer vojne opreme i naoružanja, a dovodi se u vezu da je teroristima koji su u Parizu ubili 150 ljudi prodao kalašnjikove. Na jednoj od pušaka nađen je njegov otisak. On je bio glavni trgovac oružjem u ruti iz BiH preko Hrvatske i Slovenije u zemlje Evropske unije.Inače, njemačka policija zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine zvanično vodi istragu protiv trojice državljana Bosne i Hercegovine koji su uhapšeni u dva odvojena slučaja u Drezdenu..

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79