INTERVJU unuke Alije Izetbegovića: Evo zašto ulazi u politiku!

Ova mlada historičarka umjetnosti i direktorica Muzej “Alija Izetbegović”, inače kćerka Sabine Berberović, kćerke rahmetli Alije Izetbegovića, naći će se na listi kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) za Općinsko vijeće Stari Grad koju predvodi aktuelni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, dok je kandidat SDA za načelnika Općine Stari Grad politički veteran i bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH Jusuf Pušina.

Na listi kandidata SDA za vijećnike u općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo nalazi se i ime Nađe Berberović-Dizdarević, unuke Alije Izetbegovića. prvog predsjednika Predsjedništva BiH i prvog predsjednika SDA.

Berberović-Dizdarević u intervjuu za „Dnevni avaz“ govori o očekivanjima na lokalnim izborima, razlozima zašto se odlučila za ulazak u politiku. Prisjeća se svog djeda Alije Izetbegovića, ali i odgovara na pitanja o kritikama da je previše članova porodice u Izetbegović u bh. politici. Također, naša sagovornica vrlo otvoreno komentarišete politiku svog daidže i daidžinice Bakira i Sebije Izetbegović te odgovara na pitanje da li ima njihovu podršku na početku svoje političke karijere.

– Rođena sam i odrasla u Starom Gradu. Tu i danas živim sa svojom porodicom, a tu se nalazi i muzej „Alija Izetbegović“, čija sam direktorica. Također, tu se nalazi šehidsko mezarje Kovači na kojem je sahranjen moj rahmetli dedo. Vezana sam za ovaj dio grada i želim da uradim sve što mogu da se ova izuzetno vrijedna kulturna i historijska jezgra očuva i zaštiti. Godinama pratim politiku i glasam na izborima, a ovaj put ću iskoristiti svoje aktivno biračko pravo kao kandidat na listi SDA. Vjerujem da ću dobiti povjerenje – kazala je između ostalog Berberović-Dizdarević.

Vjerujem u pobjedu

U razgovoru Berberović-Dizdarević otvoreno govori o motivima za aktivan politički angažman, i to upravo u Općini Stari Grad.

“Rođena sam i odrasla u Starom Gradu. Tu i danas živim sa svojom porodicom, a tu se nalazi i Muzej Alija Izetbegović, čija sam direktorica. Također, tu se nalazi šehidsko mezarje Kovači na kojem je sahranjen moj rahmetli dedo. Vezana sam za ovaj dio grada i želim da uradim sve što mogu da se ova izuzetno vrijedna kulturna i historijska jezgra očuva i zaštiti”, priča nam Nađa.

Nadalje kaže da godinama prati politiku i glasa na izborima, ali da će “ovaj put iskoristiti svoje aktivno biračko pravo kao kandidat na listi Stranke demokratske akcije”.

“Vjerujem da ću dobiti povjerenje mojih prijatelja, poznanika, komšija i sugrađana i da ću dobiti priliku biti njihov glas i zastupnik u vijeću. Naš kandidat za načelnika i nosilac liste su dokazana, provjerena i poznata imena ne samo građanima Sarajeva već i u Bosni i Hercegovini i šire. Vjerujem da ove godine imamo pobjedničku listu i kandidate kojima se vjeruje, te smatram da možemo ostvariti izbornu pobjedu”, veli Berberović-Dizdarević.

Kada je Alija umro 2003. godine, Nađa je imala 18 godina. Kako je ranije kazala u jednom intervjuu, osim velikog gubitka i tuge osjećala je i veliki ponos, jer je svjedočila njegovoj dženazi kojoj je prisustvovalo 150.000 ljudi.

Novinare “Radiosarajeva” zanimalo je i koliko je proučavanje djela rahmetli djeda bio na određen način inspiracija, te utjecalo na njezinu odluku o ulasku u politički život, te može li pretpostaviti šta bi joj on savjetovao u ovoj velikoj odluci.

“Mnogo sam puta čitala i iznova čitam djela rahmetli Alije Izetbegovića. Izdvojila bih Islam između Istoka i Zapada, Sjećanja i Moj bijeg u slobodu. Njegove ideje ostavile su snažan utisak na mene i trajno oblikovale moj karakter i odnos prema životu i ljudima. Vjerujem da, odrastajući i sazrijevajući, te čitajući neka djela iznova, čovjek svaki put sve dublje shvata njihov značaj i suštinu. Ne znam šta bi mi on kazao u ovakvoj situaciji, ali vjerujem da bih imala njegovu podršku”, ističe Nađa.

Vlastiti primjer

Nadalje, Berberović-Dizdarević upravo snažniji angažman mladih i obrazovanih ljudi, kadrovski doraslih, vidi kao ključ rješenja i spasa za našu zemlju.

“Jedino što je važnije od uključivanja mladih u politiku jeste njihovo obrazovanje, edukacija, te jačanje kompetencija za razumijevanje političkih dešavanja i proaktivno učešće u promjenama društvene zbilje. Mladi su distancirani od politike ponajviše iz razloga što za njih govore oni koji to nisu. Naša je obaveza i dužnost da budemo proaktivni, pokažemo vlastitim primjerima promjene u svojim mikro sredinama te da tako podstaknemo i ostale na zajednički angažman, uvezivanje i proaktivno djelovanje u borbi za bolju perspektivu i bolje životne uvjete”, navodi naša sagovornica.

Na koncu, govoreći o očekivanjima od izbora i nastavku političke karijere, Berberović-Dizdarević ističe kako su njezini primarni ciljevi i planovi u budućnosti najviše vezani upravo za instituciju na čijem je čelu.

“Smatram da je to neiscrpni resurs koji doprinosi Sarajevu kao unikatnom spoju istoka i zapada, i da ga kao takvog trebamo štititi i promovisati u svijetu i aktivno raditi na jačanju kulturnog turizma ovog grada. Moj politički angažan usklađen je s onim što radim, ili slobodno mogu reći – s onim što živim”, zaključila je Nađa Berberović-Dizdareviću.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79