Invazija iz Srbije na Srebrenicu: Grujičićevi punktovi na ulazu u BiH, stotine automobila prelaze Drinu

Kako piše Hayat iz Srebrenice, ovaj grad ali i prigradska naselja i sela, preplavili su automobili sa srbijanskim registarskim oznakama.

Najviše ih je,  iz Loznice, Čačka i Beograda koji dolaze glasati u ovaj grad.

Kad iz pravca Srbije pređete Ljubovijski most na Drini i krenete prema Bratuncu i Srebrenici, dočekat će vas grupa mladića koji mašu srpskim zastavama.

“Info pult Srebrenica”, piše na plakatu postavljenom s deesne strane puta u pravcu Bratunca.

Na lijevoj strani postavljen je kontejner i tu aktivisti daju upute za glasanje onima koji iz pravca Srbije dolaze da biraju načelnika Opštine Srebrenica. Ispod je fotografija Mladena Grujičića, načelnika Opštine Srebrenica kojeg podržavaju sve srpske stranke.

„Teraj, teraj, teraj”, kaže nam srednjovječni muškarac dok pokušavamo da se raspitamo šta, zapravo, znači ovaj punkt na ulazu u BiH.

Dok krećemo dalje automobilom prema Srebrenici, muškarac koji nas je tjerao za nama prosipa vodu. Iz suprotnog pravca dolaze automobili srbijanskih registarskih oznaka.

To su Srbijanci koji su jutros došli da glasaju – objašnjava jedan Srebreničanin koji nas je odvezao na Ljubovijski most.

Šabac, Čačak, Ljubovija, Beograd, Bajina Bašta piše na tablicama automobila parkiranim u centru Srebrenice. Od jutros je stotine birača iz Srebrenice došlo u ovaj grad da podrški srpskog kandidata za načelnika.

Bilo je i onih koji su došli da glasaju sa srbijanskim dokumentima – kažu službenici Općine Srebrenica.
No, odlukom Centralne izborne komisije BiH za glasanje je nužno imati važeće bh. dokumente. Pod uslovom da u Matičnu knjigu državljana BiH niste upisani poslije 1.10. 2020. godine.

Na biračkom mjestu 3A u Osnovnoj školu u Srebrenici dolaze bilo je birača koji su glasali sa isteklim dokumentima. Sve je navedeno u zapisniku – kaže za Istragu član Biračkog odbora u tom mjestu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79