Invazija komaraca u Sarajevu: Da li bh. stanovništvu prijete zarazne bolesti?

Nakon najezde zmija o kojoj smo pisali ranije, posljednjih dana građani Sarajeva su zabrinuti i brojem komaraca u našem gradu.

Visoke temperature, obilne kiše i poplave, izmamile su ove nimalo drage insekte.

Tim povodom razgovarali smo s profesorom Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Velijom Katicom.

“Povoljni vremenski uvjeti doveli su do ogromnog porasta broja komaraca u cijeloj regiji. Nisu samo visoke temperature već i poplave koje su nas zadesile proteklog mjeseca”, rekao je za Radiosarajevo.ba profesor Katica.

Ukoliko ste ikada imali osjećaj da privlačite komarce poput magneta, mnogo više nego ljude koji se nalaze u vašoj neposrednoj blizini, Katica je mišljenja da umišljate, odnosno da ne postoje razlozi zašto su im pojedine osobe privlačnije za slijetanje i sisanje krvi.

“Priče poput ‘imam slatku krv’, određena boja odjeće ih privlači, nisu istinite. Komarci su insekti koji nisu izbirljivi”, istaknuo je za naš portal Velija Katica.

U BiH moguća pojava bolesti Groznica zapadnog Nila

S obzirom na situaciju u Hrvatskoj, gdje se bilježi sve više slučajeva Groznice zapadnog Nila, pitali smo i epidemiologinju i šeficu Epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aidu Pitić da li bh. stanovništvu prijete neke bolesti koje prenose komarci?

” U BiH su, po našim procjenama, samo molestanti – komarci koji ne prenose zarazne bolesti, ali su insekti koji uznemiravaju građane. Mi imamo kontinentalno-planinsku klimu, nemamo močvara i bara gdje bi se komarci mogli zadržavati u velikom broju”, govori za portal Radiosarajevo.ba Pitić.

Što se tiče uništavanja komaraca i sistemske dezinfekcije, mišljenja je da bi se trebao pokrenuti projekat kako bi se mogao ustanoviti legla ovih insekata.

“Komarci imaju nekoliko stadija svog razvoja – larvu, ličinku i odraslog komarca i nije isto boriti se protiv sva tri razvojna oblika. Dakle, treba jedan multidisciplinarni pristup kako bi se vidjelo da li je uopće potrebno i ekonomski isplativo raditi sistemsku dezinfekciju komaraca”, pojasnila je epidemiologinja Pitić.

Prevencija

Od izuzetne je važnosti provoditi cjeloviti program suzbijanja komaraca kako bi se spriječila pojava i širenje bolesti.

Komarci su najagresivniji u zoru i sumrak pa je poželjno izbjegavati boravak u područjima gdje ima komaraca u to vrijeme.

Lično se možemo zaštititi repelentima (prema uputstvu za njihovu primjenu), nositi svijetlu odjeću dugih rukava i nogavica, staviti mrežice na prozore i vrata, ukloniti odstajalu vodu iz posuda na balkonima ili dvorištu (tegle, kante, gume, lokve…). Održavajte urednim vaše vrtove i dvorišta, pokosite travu i uklonite suvišno grmlje! Vodu za zalijevanje vrtova treba redovito mijenjati (trošiti), ne smije stajati duže od 3 dana u posudi za zalijevanje! Rezerve vode hermetički zatvorite poklopcima ili na neki drugi prihvatljiv način! Zatrpajte jame, bare i slične površine kako se ne bi nakupljala kišnica ili drugi izvori vode! Očistite obale potoka, jezera i rijeka!

Uništavanje komaraca u stambenim i manjim objektima je moguće i primjenom “amaterskih srestava” u vidu insekticidnih sprejeva koji se mogu kupiti u radnjama široke potrošnje. Za razliku od zatvorenog prostora, u otvorenom prostoru uništavanje komaraca je moguće samo akcijama dezinsekcije koje provode specijalizovane sluzbe. Akcije se provode na nekoj većoj teritoriji kao što je opština, grad ili kao najbolje rešenje region. Sistemske akcije se provode dvofazno, prvo se vrši larvicidni tretman i tretman suzbijanja odraslih formi.

Larvicidni tretman ima za cilj sprječavanje razvoja insekta u vodenoj sredini, ova faza je vrlo bitna u smislu da i građanstvo u svom djelokrugu može da isuši i otkloni mjesta gdje se voda zadržava, jer isušivanjem se prekida biloški razvoj insekta. Nakon larvicidnog tretiranja koje se provodi najčešće u proljećnom periodu slijedi zaprašivanje odraslih formi koje se provodi u kasnim večernjim satima, kada vremenski uslovi dozvoljavaju primjenu insekticida, naveli su iz Zavoda za Radiosarajevo.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79