Investitor iz Katara uvakufio: Islamska zajednica dobila sportsku dvoranu od 10 miliona eura!

Sportski kompleks “Biser Rostova” kod Bugojna čiji su radovi vrijednosti oko 10 miliona eura skoro pa privedeni kraju na putu je procesa vakufljenja, a zbog čega se investitor iz Katara na to odlučio još uvijek nije poznato.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Medžlisa islamske zajednice Bugojno, proces vakufljenja sportske dvorane i čitavog kompleksa još uvijek je u toku te je potrebno riješiti još neke sitnice, a dodali su i da je investitor iz Katara odlučan da objekat preda islamskoj zajednici te da ništa nije tražio zauzvrat.

“O svemu ostalom kada se završi bit ćete upoznati”, kratko su dodali iz MIZ Bugojno.

Kako Klix.ba saznaje investitor je odlučio povući se iz projekta i daljeg investiranja iz nepoznatih razloga te je smatrao najbezbolnijim to predati islamskoj zajednici u vakuf. Međutim, zašto je to urađeno na kraju projekta, na koji način će sportski kompleks funkcionisati i koja će mu svrha biti u narednom periodu još uvijek nije poznato, piše Bugojnodanas.

Sportsko-turistički kompleks na planini Rostovo kod Bugojna počeo se graditi 2016. godine, a sve zahvaljujući bugojanskom rukometašu Asimu Šahmanu koji je prije više od 20 godina stigao u Katar te zahvaljujući vezama s poslovnim ljudima iz Katarske rukometne federacije uspio na neki način inicirati gradnju ovog objekta.

Dvorana je trebala imati kapacitet od 800 gledalaca, četiri svlačionice, s kancelarijom za zapisnike, sudijskom svlačionicom, ostavom za rekvizite, velikom teretanom, VIP ložom za 30 osoba i vlastitim kafe barom, te kafe barom za gledatelje.. Osim sportskog kompleksa u objektu je planiran i hotel sa salama za konferencije, spa centrom i brojnim drugim sadržajima.

Vanjski radovi objekta koji je već tada privlačio pažnju na Rostovu, završeni su u oktobru 2017. godine, a nedugo nakon toga i unutrašnji radovi te je dvorana već 2019. godine bila na raspolaganju za rukometne selekcije.

Gradnja objekta je trajala šest godina, a do sada je završeno više od 90 posto radova. Završena je dvorana, hotelski smještaj i drugi popratni objekti, a još je ostalo dovršiti radove u kuhinji s inventarom, te manji radovi oko recepcije.

Sportski kompleks “Biser Rostova” trebao je služiti za okupljanje sportskih selekcija koje bi trenirale, seminare i druge sadržaje za poslovne subjekte, a zimi svakako mjesto za smještaj i boravak i turista koji posjećuju planinu Rostovo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79