Investitor iz Sarajeva traži odštetu od Grada Mostara u iznosu od skoro 5 miliona KM

Investitor iz Sarajeva tuži Grad Mostar, zahtijevajući odštetu od gotovo 5 miliona KM zbog navodne štete povezane s poništavanjem dozvola za izgradnju. Almir Mujkanović, javni pravobranitelj Grada Mostara, podnio je izvještaj na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, ističući tužbu firme “Green Project”, koja zahtijeva odštetu od 4.917.510 KM.

Tvrdnja investitora je da je šteta nastala zbog poništavanja građevinske dozvole za izgradnju staračkog doma u naselju Vrapčići.

Problem je započeo nakon što je Odjel za urbanizam Grada Mostara izdao dozvolu za izgradnju ovog objekta, koja je naknadno poništena. Tokom perioda između izdavanja i poništavanja dozvole, investitor je već izgradio značajan dio objekta. S obzirom na to da je dozvola kasnije opozvana, investitor sada zahtijeva nadoknadu za sredstva uložena u izgradnju, tvrdeći da je postupao u skladu sa svim aktima Grada Mostara.

Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća, istakao je tokom rasprave kako su ključni ljudi uključeni u izdavanje ove dozvole sada ili preminuli, ili su u penziji. Naglasio je potrebu da se odgovorni pozovu na odgovornost, ne samo u ovom slučaju nego i u svim drugim sličnim situacijama gdje su urbanističke dozvole naknadno povučene.

Ovaj slučaj skreće pažnju na potencijalno ozbiljne posljedice koje Grad Mostar može snositi zbog postupaka bivših zvaničnika. Radi se o jednom od brojnih “kostura iz ormara” koje je prethodna gradska administracija ostavila iza sebe, a koji sada dolaze na naplatu. Ovoga puta, višemilionska tužba je usmjerena prema Gradu Mostaru, što može značiti značajan finansijski teret za njegove stanovnike.

Jedan od ključnih aktera u ovom slučaju je i Zdravko Mikulić, stanovnik naselja Vrapčići, koji se godinama borio protiv izgradnje ovog staračkog doma, tvrdeći da je objekat sagrađen u potpunosti nezakonito. Nakon niza žalbi, poništene su dozvole izdate za ovaj projekat. Međutim, investitor Fadil Budnjo tvrdi kako su sve dozvole prvobitno bile uredno izdate, i da sada traži naknadu za štetu koju je pretrpio zbog povlačenja dozvola.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79