Investitori iz Saudijske Arabije sve više žele ulagati u BiH

Članovi Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za Afriku i zemlje Bliskog istoka Dragan Mektić, Adil Osmanović, Safet Softić i Sredoje Nović sastali su se danas u Sarajevu s predsjedavajućim Grupe prijateljstva za BiH u Savjetodavnoj skupštini (Majlis ash-Shura) Kraljevine Saudijske Arabije Abbasom bin Ahmedom Hadijem, koji boravi u višednevnoj posjeti BiH.

Tokom sastanka zajednički je konstatirano da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije izuzetno dobri i prijateljski, da idu uzlaznom putanjom, ali da takve odnose ne prati u dovoljnoj mjeri obim vanjskotrgovinske razmjene, koji se smanjio u vrijeme pandemije koronavirusa.

Parlamentarci iz BiH i Kraljevine Saudijske Arabije izrazili su želju da zajednički rade i doprinesu jačanju privredne saradnje i otvaranju prostora za snažnije investiciono ulaganje, privrednika iz Kraljevine Saudijske Arabije u BiH i privrednika iz BiH na prostoru Kraljevine Saudijske Arabije.

S tim u vezi, predsjedavajući Abbas bin Ahmed Hadi prenio je pozdrave saudijske kraljevske porodice, naglasivši da saudijski narod gaji veliko poštovanje prema svim narodima i građanima BiH, te da su vrata Kraljevine Saudijske Arabije otvorena za sve investitore iz BiH i sve građane BiH koji žele da posjete tu prijateljsku zemlju.

Također je naglasio da investitori iz Saudijske Arabije iskazuju sve veći interes za ulaganja u BiH i za ostvarivanje partnerskih odnosa s privrednicima iz BiH s ciljem realizacije zajedničkih poslova za treća tržišta.

Na sastanku se razgovaralo i o stvaranju uvjeta za olakšavanje viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije koji žele da posjete BiH. Naglašeno je da bi koraci BiH u tom pravcu značajno povećali obim turističkih posjeta državljana Saudijske Arabije BiH, za šta, kako je rečeno, postoji interes obje strane.

Razgovaralo se i o nastavku dobre saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i zdravstva, kao i o podršci koju Kraljevina Saudijska Arabija pruža BiH u oblasti obnove i zaštite značajnih kulturno-historijskih i vjerskih spomenika u BiH.

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH uputili su posebnu zahvalnost na ogromnoj pomoći koju je Kraljevina Saudijska Arabija, kroz djelovanje Visokog saudijskog komiteta i na druge načine, uputila Bosni i Hercegovini i njenim narodima i građanima, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79