Investitori žele preuzeti Konjuh, najviše novca direktorima koji su uništili kompaniju

Četiri investitora zainteresirana su za kupovinu dijela imovine fabrike namještaja Konjuh iz Živinica, ali i preuzimanje poslovanja kompanije u stečaju. Paradoks je da naknade pored radnika žele i bivši direktori koji su zavili u crno firmu koja je nekada bila gigant.

Nekadašnji salon namještaja Konjuha nedavno je prodat za nešto više od milion konvertibilnih maraka, dok je bivši restoran dobio novog vlasnika po cijeni od 590 hiljada maraka.

Predsjednik Sindikata radnika Konjuha Mujo Gavranović za Klix.ba kaže da je iznos od 590 hiljada maraka usmjeren na isplatu pet plaća za 280 radnika kojima je to pravo pripalo prilikom odlaska na evidenciju Zavoda za zapošljavanje u trenutku proglašenja stečaja.

“Od prodaje salona po cijeni od milion i 40 hiljada KM iznos od 540 hiljada KM namijenjen je za uvezivanje staža, dok je preostali novac usmjeren u podjelu naknada radnicima koji to pravo ostvaruju putem dobijanja tužbi protiv kompanije, što je 2,2 posto u odnosu na ukupna sudska potraživanja”, pojašnjava nam Gavranović.

Mujo Gavranović (Foto: A. K./Klix.ba)
Mujo Gavranović (Foto: A. K./Klix.ba)

Naime, okvirno 700 radnika tužilo je Konjuh zbog neizmirivanja obaveza, a vrijednost njihovih individualnih sporova je između 10 i 20 hiljada maraka. Gavranović paradoksalnim smatra da su potraživanja bivših direktora znatno veća te da će u dogledno vrijeme upravo oni i dobiti najviše novca.

“To su osobe koje su napravile milionske gubitke u firmi, a njihova potraživanja sada su između 50 i 80 hiljada maraka. Međutim, nama je tu kriv Zakon o stečaju te je sud priznao njihove tužbe i oni nažalost imaju te presude. Bolno jeste, ali moramo poštovati zakon”, nastavlja Gavranović.

Prilikom odlaska u stečaj imovina Konjuha procijenjena je na 52 miliona KM, ali danas ta cijena iznosi 39 miliona KM. Gavranović navodi da se neće dozvoliti daljnje urušavanje cijene, naglasivši da bi spomenuti iznos bio dovoljan za namirivanje svih potraživanja.

“Radnička potraživanja, odnosno presude spadaju u opći isplatni red, dok su banke i dražava razlučni povjerioci. Shodno trenutnoj cijeni radnici bi mogli biti izvjesno namireni u potpunosti, ali ćemo vidjeti na koji način će se dalje stvari odvijati”, dodaje naš sagovornik.

Shodno nedavno usvojenim izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju još okvirno 50 bivših radnika Konjuha moglo bi biti penzionisano.

U proteklih pet godina, koliko je Konjuh u stečaju, 94 radnika su otišla u penziju, a grupa od njih 30 i dalje radi u ovoj kompaniji, proizvodeći namještaj od drveta.

“Nažalost, naše poslovanje je otežano, a prilikom dogovaranja posla od klijenata tražimo da nam uplate avans kako bismo mogli kupiti drvo i ostali repromaterijal. I pored svega, možemo reći da smo zadovoljni jer imamo plaću, topli obrok i prijevoz, a sve obaveze se plaćaju na vrijeme”, pojašnjava Gavranović.

Novi vlasnik Konjuha okrenuo bi drugu stranicu ove kompanije, a kako nam je Gavranović otkrio, trenutno su za kupovinu dijela neizgrađenog zemljišta površine 60 hiljada kvadratnih metara zainteresirana tri kupca.

“Nadamo se da ćemo u skorije vrijeme prodati tu imovinu, a potencijalni kupac postoji i za tri fabrike. Pokretanje proizvodnje od nekoga od njih nama bi bilo od izuzetnog značaja jer ova kompanija ima prosperitet”, naglašava Gavranović.

Imovina Konjuha trenutno se prodaje u 13 lotova piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79