Inzko: Neki političari treba da budu zabrinuti, a ne Schmidt

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da njegovom nasljedniku Kristijanu Šmitu treba dati 100 dana šanse da se vidi kakva je njegova politika.

Na pitanje da li Šmit treba da bude zabrinut kakvu mu zemlju ostavlja Incko je rekao:

“Mislim da treba da budu zabrinuti neki političari, ali ne i gospodin Šmit. Njemu treba dati najmanje 100 dana šanse da pokaže kakva je njegova politika i siguran sam da ćete to vidjeti brzo”.

Na pitanje novinara televizije “N1” da li ima vremena za opuštenost, s obzirom da je Šmit prije dolaska u BiH poručio “samo opušteno”, Incko je naglasio da to zavisi o čemu se radi.

“Neke stvari se izuzetno odugovlače poput Sejdić-Finci, to treba ubrzati, ali bolje je da pitate njega. Možda je mislio na stil rada, malo više opušteno , ali što se tiče suštine sigurno on neće popuštati”, rekao je Incko za “N1”.

“BiH je zemlja talenata, vi ste najveći izvoznik političara u Evropi , od ministara do člana parlamenta, evropskog parlamenta i zemlja ima puno za ponuditi, kao i ljudi, i onda će to biti jedna zemlja koja će privući ljude, a ne zemlja koja će davati ljude Evropi”, poručio je Incko.

Otkrio je i čime će se baviti nakon funkcije visokog predstavnika.

“Ja ću se baviti kulturom, uglavnom. Ja sam bio devet godina direktor Austrijskog kulturnog centra u Pragu, u Beogradu četiri godine. Moja supruga je pjevačica, kćerka je pjevačica, a imam i neke ponude nekih fakulteta koji žele da držim predavanja, kao i ponudu jednog časopisa da pišem za njih vanjskopolitičke komentare. Međutim, sigurno neću komentarisati Šmita . Možda ću komentarisati svoj rad , svoj neuspjeh, ali neću gospodina Šmita, to nije fer, nek čovjek radi svoj posao”, rekao je Incko.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79