Inzko: Od svih političara Dodik je najbolje sarađivao sa OHR-om, pristao na osnivanje Suda BiH, obavezao se na saradnju sa NATO savezom

BiH nije ispunila uslove za zatvaranje OHR, a novi visoki predstavnik Christian Schimdt će u BiH doći kada to odluči Savjet bezbjednosti i PIK, izjavio je Valentin Inzko.

On je poručio da je od svih političara u BiH ranije sa OHR najbolje sarađivao Milorad Dodik.

– U prvih 12 godina OHR međunarodna zajednica je bila robusno prisutna u BiH i u to vrijeme je uvedena konvertibilna marka, osnovana Granična policija i zajedničko Ministarstvo odbrane. Milorad Dodik je u to doba bio jako kooperativan i najviše je pomogao u ovim uspjesima OHR – rekao je incko za BN televiziju.

Podsjetio je da je SNSD pristao na osnivanje Suda BiH, a SNSD funkcioner Nebojša Radmanović je stavio svoj potpis na saradnju sa NATO.

– Nije tu bilo nekog velikog pritiska, recimo kada PDP i Mladen Ivanić nisu glasali za neka rješenja OHR, SNSD je glasao za – rekao je Inzko.

Visoki predstavnik u BiH je rekao da mu je sam Dodik otkrio zašto je promijenio priču.

– Rekao mi je da je tu učinio jer je lakše pobijediti na izborima sa pričom o suprotstavljanju međunarodnoj zajednici, nego pričom o ekonomiji i saradnji – rekao je Incko.

On je dodao da je razgovarao sa svojim nasljednikom Schimdtom i rekao mu da mu je prvi zadatak, kada dođe, da poradi na jačanju institucija i funkcionisanju države.

– Pri tom ne mislim na centralizaciju, nego naprosto na funkcionalnost sistema. Vidite kakav je haos sa vakcinama, koliko je ljudi iz BiH vakcinisano u Srbiji. Hvala vlastima Srbije što su to omogućili, ali je činjenica da BiH nije obezbijedila vakcine za svoje građane – rekao je Inzko.

On je dodao da je Schimdtu poručio, da mora raditi na vladavini prava.

– Ako ovdje ne uradi ništa drugo, ali ako učini da BiH postane država vladavine prava, puno će uraditi – naveo je Incko.

Inzko je priznao da on nije mnogo uradio na tom planu, ali je to obrazložio time što je on mandat visokog predstavnika u BiH preuzeo baš u vrijeme kada je međunarodna zajednica odlučila da odgovornost za sudbinu BiH treba da preuzmu domaći političari.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79