Inzko poslao Bidenu listu za sankcije: Evo koji su političari na spisku

Visoki predstavnik Valentin Inzko zatražio je da se sankcioniraju osobe koje su se protivile njegovom zahtjevu da se oduzmu odlikovanja entiteta RS data osuđenim ratnim zločincima.

Na spisku osoba koji bi trebali biti pod sankcijama su i Nenad Stevandić, Petar Đokić, Nedeljko Čubrilović, Nenad Nešić…

Lista koju je Inzko sastavio ima najmanje 10 imena.

Kako je potvrđeno, visoki predstavnik (u odlasku), spisak je poslao i na adresu administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Joea Bidena.

Informacija o tome da lista postoji i da je distribuirana potvrđena nam je i u Uredu visokog predstavnika.

Obzirom da se razmatra, komentar, kao ni detalje, redakcija politicki.ba nije uspjela dobiti.

Prema tvrdnjama sagovornika politicki.ba, iz Vašingtona je zatraženo da i visoki predstavnik dostavi svoj prijedlog osoba koje bi se trebale naći na američkoj “crnoj listi”, u skladu s Izvršnom naredbom Joea Bidena od 8. juna ove godine.

U javnosti se već uveliko špekulira o tome ko bi se mogao naći na listi.

“Ne mogu prognozirati koliko će sveobuhvatna biti nova Izvršna naredba, ali sam siguran da će biti jako puno ljudi, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine, čije aktivnosti potpadaju pod kriterije za stavljanje na “crnu listu” Sjedinjenih Američkih Država – rekao je  u intervjuu za politicki.ba ambasador Roderick Moore.

Prema tvrdnjama naših sagovornika, osim niza političkih prvaka bosanskih Srba, na listi se nalazi i Dragan Čović, te gotovo kompletan vrh Hrvatske demokratske zajednice, kao i nekoliko potpredsjednika Stranke demokratske akcije.

Američka administracija je u proteklih nekoliko godina na “crnu listu” stavila Milorada Dodika, Nikolu Špirića iz SNSD-a i Amira Zukića iz SDA zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma i umiješanosti u ozbiljnu korupciju.

Administracija pod vodstvom Bidena objavila je da joj je borba protiv korupcije na globalnom nivou jedan od strateških prioriteta. Objašnjeno je da ona šteti američkim vitalnim interesima.

Gotovo svakodnevno SAD dodaju na svoje “crne liste” aktuelne ili bivše visoke funkcionere širom svijeta.

Nedavno je na nju stavljen i bivši albanski predsjednik i premijer i nekadašnji lider Demokratske partije Sali Berisha.

Prije toga, sankcionirano je desetak bivših visokih bugarskih zvaničnika.

Prije par dana, State Department objavio je da je poslanik u Parlamentu Gvatemale, Boris Espana Caceres.

On je okrivljen da je umiješan u “značajnu korupciju, uključujući i mito i pronevjere budžetskih sredstava”.

State Department je objavio da je, zaključno s jučerašnjim danom, na “crnu listu” stavljeno čak 155 zvaničnika i entiteta Bjelorusije…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79