Inzko: Puno toga bih ja mogao bolje uraditi, nisam baš najzadovoljniji sa posljednjih 12 godina

Od 1. avgusta novi visoki predstavnik dolazi u našu zemlju. njemački diplomata Christian Schmidt, dolazi sa jasnom podrškom vodeće države EU, Njemačke. Razgovarali smo sa Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom koji je jučer podnio ostavku.

Vjerujete li da će imati jasniju i snažniju poruku u odnosu na onu koju ste vi provdili i zastupali proteklih više od deset godina.

– Tu postoji jedna razlika između Schmidta i mene, on nije diplomata on je političar, rekao bih iskusan političar, jer je sjedio 30 godina u njemačkom parlamentu, bio je 12 godina ministar , četiri godine ministar poljoprivrede, osam godina je bio državni sekretar za narodnu odbranu. On ima ogromnu političku praksu, i poznaje veliki broj političara, od predsjednika Vučića, do ministra vanjskih poslova Francuske, pa i nekih novih ljudi u novoj američkoj administraciji, to će njemu sve koristiti. Naravno koristit će mu i to da će iza sebe imati jednu veliku zemlju. Međutim tu ima još jedna stvar. Mi smo imali ipak neke izuzetno uspješne godine, kao OHR i međunarodna zajednica, to je bilo prvih deset-dvanaest godina. Sami znate da sam bio ovdje ambasador kada nije bilo ni valute, ni zastave, nije bilo ništa – ali bukvalno ništa. Tri ministarstva sada imamo devet i konvertibilna marka je sigurno možda najstabilnija i najjača valuta na Balkanu. To su neki veliki uspjesi, poslije tih uspjeha, a pogotovo kada se iz tri armije pojavila jedna, jedno ministarstvo odbrane, međunarodna zajednica je rekla, ali ja mislim prebrzo, rekla je da sada počinje nova faza, a ona će se zvati nova odgovornost, domaće rješenje, kazao je Inzko.

Vaš mandat je protekao u prilično, da tako kažemo, slabom kapacitetu OHR-a. Neki su to tumačili nedostatak podrške međunarodne zajednice , neki kao vašu neodlučnost, zamjerali su vam da ste se previše približili i određenim političkim opcijama po uzoru na njih psotali indolentni. Kada napravite osvrt, šta ste mogli bolje uraditi?

– Puno toga bi ja mogao bolje uraditi, nisam ja baš najzadovoljniji čovjek sa ovime što je bilo posljednjih 12 godina. Međutim treba znati da sam dobio, kada sam došao ovamo papir u ruke, gdje je pisalo “Zatvaranje OHR-a, što brže”. Pet plus 2 agenda, već smo pomenuli i fazu domaće odgovornosti, a treće što je isto važno faza od Dejtona prema Briselu, a akda je ta faza u toku, ne može se očekivati da će stalno neki stranac donositi rješenje, ipak kada si u Briselu kada želiš da budeš član Evropske unije moraš da dokažeš neku zrelost. Sve to se kombinovalo u moje vrijeme. Bilo je dobro kada nismo imali takvog robusnog pristupa kao prvih deset godina, meni je žao ali međunarodna zajednica je to tako željela, istakao je Inzko za Okanal.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79