Inzko spomenuo Dodika 26 puta u izvještaju Vijeću sigurnosti i kritikovao domaće političare

Valentin Inzko, visoki predstavnik za BiH, predstavio je 58. izvještaj u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku, između ostalog poručivši da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uvlačio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Izvještaj je predstavljen za period od 16. aprila do 15. oktobra 2020. godine, u sklopu kojeg se navodi da je pandemija koronavirusa razotkrila ogromnu ovisnost BiH o međunarodnoj pomoći i ulogu pojedinih političara fokusiranih na nefunkcionalnost zemlje, piše Klix.

Inzko je naglasio da su nacionalističke političke elite neuspješne u pokušaju da se usredotoče na politike i pitanja koja su istinski važna za građane zemlje.

“Neki političari su fokusirani na nefunkcioniranje BiH i entiteta Federacije BiH, što je rezultiralo povećanom ovisnošću zemlje i doprinijelo finansijskoj, zdravstvenoj i drugim manjkavostima koje će imati negativan utjecaj na stanovništvo”, naveo je Inzko.

Ograničen napredak ograničenih političara

Inzko se pozvao na izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini, naglasivši da je postignut ograničen napredak u većini ključnih reformskih područja neophodnih za ispunjavanje obaveza članstva u Evropskoj uniji.

“Političkim čelnicima u BiH, koji jednoglasno nastavljaju javno izražavati potporu članstvu zemlje u EU, ova bi procjena trebala poslužiti kao poziv na akciju da ostave po strani svoje razlike i donesu reforme potrebne za pomak naprijed”, stoji u izvještaju.

CIK BiH je 7. maja najavio da će se lokalni izbori održati 4. oktobra 2020. godine, ali su ostali bez finansija za svoje pripremne aktivnosti zbog nezadovoljstva dviju političkih stranaka.

Inzko je zbog toga uputio kritike Savezu nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

“Komisija je bila prisiljena odgoditi datum za 15. novembar. Tokom postupka organizacije izbora, komisija se suočila s brojnim politički motiviranim opstrukcijama nekih institucija ili njihovih direktora”, izvijestio je Inzko.

Upozorio je da će pandemija koronavirusa otežati održavanje izbora.

“Unatoč svim tim izazovima, komisija je bila uspješna u pripremi za izbore i pokušaju smanjenja rizika od izborne prevare. Podržavamo napore komisije u tom pogledu”, stoji u izvještaju Valentina Inzka.

Dodik spomenut 26 puta u izvještaju

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko je od svih bh. političara najviše puta spomenuo Dodika u svom izvještaju, čime je želio dati do znanja ko je najveći kočničar napretka BiH.

Zamjera mu što je uvlačio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u unutrašnja pitanja BiH, što je osporavao suverenitet i teritorijalni integritet BiH, povezivao status RS-a i status Kosova, spominjao referendum o otcjepljenju i “dvije srpske države”…

Inzko je u izvještaju Bakira Izetbegovića (SDA) spomenuo šest puta, a Dragana Čovića (HDZ) pet puta, uglavnom u kontekstu dogovora vezanih za održavanje izbora u Mostaru i izmjena Izbornog zakona.

“Četvrt stoljeća od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir, u BiH još uvijek postoje neke vrlo negativne političke tendencije koje potencijalno predstavljaju ozbiljne rizike za mir i stabilnost”, stoji u izvještaju.

Ocijenio je da je jedinstvo međunarodne zajednice presudno za pozitivan utjecaj na situaciju u BiH, ali da je takav utjecaj sve teže postići u promjenjivim globalnim i regionalnim političkim prilikama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79