Inzko upozorio na dešavanja u Kantonu Sarajevo: Ko stavlja policiju pod političku kontrolu?

U Bosni i Hercegovini je prisutna praksa neprimjerenog političkog uplitanja u operativno djelovanje policije. Upozorava na to visoki predsjednik Valentin Inzko u novom izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN). Inzko će izvještaj zvanično prezentirati danas.

U tom je kontekstu Inzko izdvojio tri kantona iz Federacije BiH, naglasivši da su u maju ove godine u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) usvojene izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, kojim je, kako je kazao, odgođeno provođenje odvojenog budžeta policije do fiskalne 2020. godine. Time se, upozoravao je Inzko i ranije, sprečava finansijska samostalnost Uprave policije. Iako je ta samostalnost zakonski regulirana, ona u praksi još nije zaživjela, prenosi Faktor.

– U augustu je Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), a u septembru i Skupština BPK usvojila Nacrt zakona o policijskim službenicima bez konsultacija s policijskim komesarom, što je rezultiralo kritikama lokalnog sindikata policije. Ranije, u julu, Skupština BPK imenovala je Nezavisni odbor koji će nadgledati rad policijskog komesara, iako mandat trenutnog Nezavisnog odbora nije istekao – navodi Inzko u svom izvještaju.

Treći kanton kojeg visoki predstavnik izdvaja je Kanton Sarajevo (KS), čije su vlasti, kako navodi, usvojile “kontroverzne izmjene policijskog zakonodavstva”. Napominje Inzko i da su se tim izmjenama usprotivili u Sindikatu policije KS, ali i unutar same vladajuće koalicije.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima KS se, između ostalog, podrazumijeva mogućnost da Nezavisni odbor izvrši “neposredni uvid u akte i predmete Uprave policije”, čemu se struka žestoko usprotivila jer takve izmjene, tvrde, omogućavaju direktno miješanje politike u operativni rad policije. Nezavisni odbor, u skladu sa usvojenim izmjenama, može čak razmjenjivati informacije, podatke i dokumente po pojedinim predmetima sa Komisijom za sigurnost Skupštine KS, koju čine predstavnici političkih stranaka.

Oduzimanje finansijske samostalnosti uprava policija, te prebacivanje tog pitanja u ruke ministarstava kroz izmjene zakona ili postojećih pravilnika osnovni je cilj kojim se, upozorava struka, nastoji uspostaviti potpuna politička kontrola nad radom policije.

U KS su otišli i korak dalje, pa je ministar unutrašnjih poslova Admir Katica izmijenio Pravilnik o unutrašnjoj na organizaciji, prema kojem je Sektor videonadzora i Helikoptersku jedinicu smjestio pod svoju direktnu nadležnost, a ne nadležnost Uprave policije, što ostavlja ogroman prostor za zloupotrebe tih resursa u političke svrhe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79