Inzkovo obećanje je laž, a zakon bi dao mogućnost da se branimo od negatora

U Srebrenici najviše očekuju od Incka. Srebrenicu najviše boli nepravda, negiranje i veličanje genocida. Srebrenicu zato Incko ne bi trebao iznevjeriti.

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica, za Vijesti u 7 kaže da je to civilizacijski poraz onih koji su vrlo svjesni situacije koju preživjele žrtve preživljavaju od samog kraja rata do danas.

RIJEČ JE O KARAKTERU ČOVJEKA

Kao predsjednik Organizacionog odbora, bio sam svjedok sastanka u OHR-u sa Inzkom, kada je nama, lično, kao preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici, obećao da će još 2017. godine jedan takav zakon nametnuti ukoliko ga državni parlament ne bude usvojio. Dakle, to je sada klasična laž, riječ je o karakteru čovjeka. On često branio konsenzusom unutar PIC-a, a evo sada kaže da je to stvar naroda u BiH. Ako za genocid kao najgnusniji zločin protiv čovjeka koji se može počiniti, da se za njega traži nečiji konsenzus, to je kranje licemjerno. Ovdje je riječ o presuđenom genocidu kojeg su presudile najviše sudske instance u svijetu koje su osnovale Ujedinjene nacije. Dakle, to je ono što nas brine i više možda od samog likovanja – istakao je Duraković.

Na pitanje šta bi taj zakon značio generalno za BiH, Duraković smatra da bi nam to dalo prostor, u skladu sa zakonom, da podnosimo tužbe protiv onih koji negiraju.

Kao što danas možda vozači ne voze brzo ulicama jer postoji način da ih se novčano kazni, ne znam šta bi taj zakon propisivao, da li zatvorske kazne ili novčane, ali svakako bi on nama 26 godina nakon svega dale mogućnost da bar iole imamo načina da se branimo od negatora genocida – kazao je Ćamil Duraković za Vijesti u 7.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79