Ipak počinje sanacija tunela Crnaja, pripremite se za gužve na putu Sarajevo – Mostar

Federalna vlada dala je saglasnost za početak radova na sanaciji tunela Crnaja između Jablanice i Konjica

Također, Vlada je dala suglasnost za njegovu sanaciju po već potpisanom ugovoru s izvođačem radova JV HP lnvesting d.o.o. Mostar & EuroAsfalt d.o.o. Sarajevo. Vrijednost radova je 12,8 miliona KM sa PDV-om.

Početak radova počet će 15. septembra sukladno ugovornoj dinamici, s rokom završetka od 16 mjeseci. tako da bi izvođenje radova treba planirati u razdoblju od 15.9.2020. do 30.5.2021. godine.

Podsjetimo, početak radova trebao se desiti još na ljeto 2019. godine, a završetak je bio planiran za decembar 2020.

Također moramo podsjetiti da je odluka Vlade o sanaciji zapravo predomišljanje. Naime, Vlada FBiH je u aprilu donijela odluku da se neće raditi ranije planirana rekonstrukcija ponukani lošim iskustvom prilikom rekonstrukcije tunela Vranduk

Tada je najavljena gradnja novog tunela i gradnja alternativnog puta. Od toga, čini se, ipak neće biti ništa.

S obzirom na to da je riječ o jednoj od najprometnijih cesta u Bosni i Hercegovini, Vlada je naložila prekid radova u vrijeme naredne ljetne turističke sezone.

“Ovisno od gustini prometa u razdoblju turističke sezone 2021. godine, po potrebi, treba prekinuti i stvoriti uslove za neometano odvijanje saobraćaja u oba smjera, a radove nastaviti nakon okončanja turističke sezone”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Vlada je zadužila Zadužuju JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo i izvođača radova na obvezno poštivanje mjera sigurnosti sa što manjim čekanjem učesnika u saobraćaju, uz prilagodbu dinamike radova u vrijeme većeg saobraćaja, te da u periodu dok traju radovi vozači i putnici budu pravovremeno informirani o korištenju alternativnih putnih pravaca.

Sredstva za saniranje tunela osigurana su iz kredita Svjetske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banka namijenjenog za Program modernizacije magistralnih cesta Federacije BiH (S) prenosi Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79