Iran raketirao baze SAD u Iraku, panika u američkim ambasadama

Iran raketirao baze SAD u Iraku, panika u američkim ambasadama


Tenzije između Irana i SAD rastu nakon što su sinoć iranske snage raketirale dvije američke baze u Iraku balističkim projektilima. Dvije baze u kojima se nalaze američke trupe napadnute su s više od 12 projektila, potvrdio je Pentagon.

Rakete su lansirane sa teritorije Irana, pogođene su baze Al Asad i Irbil.

Iranska nacionalna televizija izvijestila je da ima više od 80 mrtvih, dok Amerikanci tvrde da nema žrtava.

 

Evropska komisija pozvala je danas na momentalni prekid upotrebe oružja na Bliskom istoku te na obnavljanje dijaloga između SAD i Irana.

Zbog napada Irana Slovenija će povući svojih šest vojnika koji su tamo s koalicijskim snagama sudjelovali u obuci iračke vojske, objavilo je u srijedu ujutro slovensko ministarstvo odbrane.

Izvlačenje će, kako se dodaje, biti izvedeno zajedno s evakuacijom njemačkih vojnika koji se tamo nalaze u istoj misiji. O odluci o povlačenju obaviješteni su predsjednik države Borut Pahor i ministar odbrane Karl Erjavec koji su se rano ujutro o stanju u Iraku konsultirali u ministarstvu odbrane i preko video konferencije razgovarali sa slovenskim vojnicima u Erbilu.

Američka ambasada u Jordanu svojim je zaposlenicima kazala da ostanu kod kuće. Također, dodali su da se izbjegavaju bilo koja kretanja koja nisu nužna. Tako su kazali kako bi bilo najbolje da zaposlenici ambasade ostanu kući, a preporučeno im je čak i da ne ne vode djecu u školu.

Također, američkim državljanima u Jordanu je poručeno da se ne ističu, budu pažljivi te da kod sebe imaju dokumente.

Nakon višednevnih najava o osveti Sjedinjenim Američkim Državama, koje su dolazile iz Irana, noćas u dva sata iranske snage su balističkim projektilima napale dvije američke vojne baze u Iraku.
Pentagon je potvrdio da je napadnuta zračna baza Ain al-Asad u iračkoj provinciji Anbar i baza Erbil na sjeveru Iraka. Naveli su da je Iran lansirao više od 12 balističkih projektila usmjerenih protiv američkih i koalicionih snaga u Iraku.

“Jasno je da su ovi projektili lansirani iz samog Irana, a ciljali su najmanje dvije iračke baze u kojima je stacionirano američko i koaliciono vojno osoblje”, navode iz Pentagona.

Iranski mediji javljaju da je u napadima uništeno nekoliko američkih helikoptera i ubijeno oko 80 američkih vojnika. Američki i irački mediji nisu potvrdili ove navode.

Noćašnji napad iranskih snaga na američke ciljeve u Iraku izveden je raketama tipa Fateh 110, a izvele su ga snage Iranske revolucionarne garde.
Na Twitteru su se pojavile prve fotografije na kojima se, kako navode neslužbeni izvori, nalaze ostaci raketa koje su pale na bazu u Erbilu.

https://twitter.com/Bilesa_Shaweys/status/1214708265935867910


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija