Irma Baralija ispala iz utrke: Novi gradonačelnik Mostara Zlatko Guzin ili Mario Kordić

Foto: Klix

Niti jedan od tri predložena kandidata Irma Baralija, Zlatko Guzin i Mario Kordić u prvom krugu glasanja za gradonačelnika Grada Mostara nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu u Gradskom vijeću Grada Mostara.

Mario Kordić dobio je 14 glasova, Zlatko Guzin 11, Irma Baralija pet, dok je pet vijećnika bilo suzdržano, javlja Faktor.

U drugi krug glasanja prema broju osvojenih glasova ušli su Zlatko Guzin i Mario Kordić. Trenutno je pauza kako bi se obavile dodatne konsultacije među klubovima vijećnika.

Za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 od 35 vijećnika. Ako nakon dva kruga glasanja niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je prosta većina.

Vijećnici su sa 31 glasom za, tri protiv i jednim suzdržanim usvojili zaključak vijećnika Adila Šute da se u skladu sa Poslovnikom izbor gradonačelnika Grada Mostara obavi javnim glasanjem.

BH Blok predložio je Irmu Baraliju, Koalicija za Mostar Zlatka Guzina, a Klub HDZ-a Maria Kordića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79