Isak potvrdio: Zatražio sam od Nikšića hitnu telefonsku sjednicu Vlade zbog FUP-a

Tragom informacija koje su se pojavile u javnosti kako je novoimenovani ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak zatražio hitno zakazivanje telefonske sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zbog stanja u Federalnoj upravi policije, portal Faktor je stupio u kontakt s ministrom Isakom.

– Da, tražio sam od premijera Federacije BiH Nermina Nikšića da zakaže hitnu telefonsku sjednicu – potvrdio je Isak.

Na naše pitanje zbog čega konkretno, da li zbog imenovanja vršioca dužnosti FUP-a, Isak je kratko odgovorio kako očekuje zakazivanje sjednice i kako je moguće da ona bude danas.

Istekom mandata v.d. direktora Ensadu Kormanu, početkom maja, FUP nema osobu koja vodi entitetsku policijsku agenciju.

– Trenutno niko nema ovlaštenja da potpisuje akte, a upitan je operativni rad Uprave policije. Dnevno u FUP stigne skoro 100 akata koje je potrebno obraditi, ali nema ko da ih potpiše. Također, onemogućeno korištenje specijalne policijske jedinice koja se ne može angažovati bez odobrenja direktora kojeg FUP trenutno nema, piše N1.

Inače, Isak se danas susreo sa predsjednicom Federacije Bosne i Hercegovine Lidijom Bradara koja je naglasila nužnost uspostave nacionalnog balansa u svim policijskim strukturama kao i ubrzanja procedure izbora direktora Federalne uprave policije (FUP) u skladu sa zakonom.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79