Iskopao grobne ostatke predaka kako bi napravio mjesta za sebe i suprugu

Prijedorsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv tri osobe, među kojima je 86-ogodišnji starac, zbog bizarnog krivičnog djela, povrede groba i leša.

U konkretnom slučaju, Dragan Pralica (86) iz Kozarske Dubice, kako se navodi u optužnici, prekopao je grob svojih predaka, kako bi napravio grobnicu za sebe i vanbračnu suprugu!

Osamdesetšestogodišnji Pralica tako nije mario što je grob predaka star preko 100 godina, ali je na kraju prijavljen i u međuvremenu optužen za krivično djelo kojim je zaprijećena čak i zatvorska kazna.

Naime, Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru podiglo je optužnicu za krivično djelo skrnavljenje groba ili leša protiv pomenutog Pralice, te Dušana Gajića (59) iz Prijedora i Gorana Babića (41) iz Kozarske Dubice.
Krivično djelo

Optužnica je dostavljena Osnovnom sudu u Kozarskoj Dubici, gdJe bi se nakon njenog potvrđivanja trebao provesti sudski postupak.

Bizaran slučaj odigrao se prije nešto više od tri godine, odnosno u vremenskom periodu od aprila do maja 2017. godine, a optužnica protiv trojice pomenutih podignuta je nedavno.

Dušan Gajić zvani Dule (59) iz Prijedora, po zanimanju mašinbravar, Dragan Pralica (86) iz Kozarske Dubice, te Goran Babić zvani Gidora (41) iz Kozarske Dubice, po zanimanju vozač, sva trojica do sada neosuđivana, optuženi su što su od aprila do 22. maja 2017. godine počinili krivično djelo povreda groba ili leša.

– Nakon dogovora između Dragana Pralice i Dušana Gajića oko izgradnje grobnice na groblju u Malom Dvorištu kod Kozarske Dubice, Pralica je odveo Gajića do groblja i pokazao mu mjesto gdje se nalaze grobovi umrlih iz porodice Pralica. Grobovi su bili vidno označeni starim kamenim spomenicima – navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru.
Kopanje

Pralica je upoznao Gajića s podatkom da su grobovi stari preko 100 godinu i zatražio da na tom mjestu počne kopati i praviti grobnicu za njega i vanbračnu suprugu.

– Dušan Gajić postupa po uputama Pralice, svjestan da prekopava grobove, pa angažuje tri radnika za ručno kopanje, koji odustaju, jer je zemlja bila pretvrda da bi se ručno kopalo – navodi se dalje u optužnici.

Međutim, Gajić ne odustaje, već angažuje Gorana Babića, koji je došao sa svojom radnom mašinom – skipom i na označenom mjestu počeo da iskopava rupu u zemlji.

Babić tako bagerom vadi najmanje jedan kameni spomenik i iskopava posmrtne ostatke više umrlih osoba, inače članova porodice Pralica, čije su kosti pronađene u iskopanoj zemlji. Tu zemlju je Gajić razgrtao oko novoizgrađene grobnice.
Zatvor

Višak iskopane zemlje, kao i posmrtne ostatke umrlih, Babić je, prema navodima iz optužnice prijedorskog tužilaštva, odvezao na drugi dio groblja Malo Dvorište kod Kozarske Dubice, kao i nadgrobne ploče, prikrivajući na taj način iskopane posmrtne ostatke.

– Dakle, više osoba je prekopalo i razrušilo grob, čime su počinili krivično djelo povreda groba ili leša, kažnjivo po Krivičnom zakonu Republike Srpske – stoji u optužnici.

Za krivično djelo povreda groba ili leša može se izreći i zatvorska kazna. Naime, u konkretnom članu zakona navodi se da će se kaznom do tri godine zatvora kazniti ukoliko su u izvršenju pomenutog krivičnog djela učestvovale dvije ili više osoba, te ukoliko je sporno djelo učinjeno na naročito grub način prenosi Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79