BiH Iskusni bh. naučnik: “Ne vidim zašto se kod naših građana diže tolika...

Iskusni bh. naučnik: “Ne vidim zašto se kod naših građana diže tolika prašina i zašto je toliko važno koju je ko vakcinu primio?”

Iako stručnjaci svakodnevno ističu kako su sve vakcine protiv COVID-19 sigurne i dobre u zaštiti od COVID-19, ima i onih koji se oglušuju o njihove izjave i koji sami donose zaključke uglavnom na osnovu priča “rekla-kazala,” tekstova i sumnjivih istraživanja koje pročitaju na internetu.

Tome u prilog govori i informacija da su prije dva dana ispred Olimpijske dvorane “Juan Antonio Samaranch” u Sarajevu građani koji su uredno dobili pozive za vakcinaciju, izašli iz reda ne želeći se vakcinisati nakon što su saznali da je nestalo Pfizer vakcine i da je ostala samo AstraZeneca.

Prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog, tokom proteklih mjeseci u više navrata isticao je kako je svaka vakcina dobra i efikasna zaštita od COVID-19.

– Najgore je ne primiti vakcinu, jer tada su virusu otvorena vrata da napadne. Kada je riječ o AstraZeneca vakcini, relevatne naučne institucije su kazale kako postoji mogućnost da osoba koja ju je primila dobije krvni ugrušak. No, ta vjerovatnoća je minorna u odnosnu na dobrobit vakcine. Moje mišljenje je da se svaka zdrava osoba treba vakcinisati vakcinom koja joj je u tom trenutku dostupna. To trebaju uraditi i hronični bolesnici koji svoju bolest drže pod kontrolom, odnosno koji su pod ljekarskim nadzorom i gdje je ljekar, na osnovu nalaza i stanja pacijenta dozvolio, odnosno preporučio vakcinaciju. Vakcinu jedino ne bi trebali primiti oni koji se u periodu imunizacije loše osjećaju. Takve osobe trebaju otići kod porodičnog ljekara koji će, nakon pregleda, dati mišljenje i preporuku – ističe Karamehić.

Navodi kako je Velika Britanija do sada AstraZenecom vakcinisala oko 25 miliona građana.

– U 99 posto slučajeva sve je proteklo u najboljem redu. Ne vidim zašto se kod naših građana diže tolika prašina i zašto je toliko važno koju je ko vakcinu primio kada su sve sigurne i efikane u zaštiti od bolesti?! Još uvijek nemamo ni približno dovoljno vakcina kako bismo krenuli sa masovnom imunizacijom u pravom smislu te riječi. Dakle, vakcine nam još stižu na kapaljku. Uz to, ne treba nam još i problem, da ga tako nazovem, da ljudi po vlastitom nahođenju odbijaju vakcinaciju jednom i, iz nekog samo sebi znanog razloga, biraju drugu vakcinu. Vjerujte, najgora stvar je dobiti COVID-19 – naglasio je Karamehić.

Imunolog se osvrnuo i na one koji se nikako ne žele vakcinisati, a ima i takvih. Jedni jer ne vjeruju u efikasnost vakcine u zaštiti od infekcije, a drugi jer se boje da će im naštetiti.

– To izgleda nije problem samo kod nas, nego i u susjednim zemljama. U Hrvatskoj je ovih dana slabiji odziv na vakcinaciju, ali i u Srbiji gdje se i jedan određeni broj zdravstvenih radnika također, ne želi vakcinisati. Naše istočne komšije imaju vakcina, ali bilježe slab odziv stanovništva za imunizaciju. Zbog toga svoje vakcine nude bh. građanima. U čemu je problem? Mislim da se malo ili nikako radilo na promociji vakcina i prednosti vakcinacije. BiH je i tu zakazala. Moje mišljenje je ustvari takvo da, gdje god je država trebala nešto učiniti, zakazala je, od promocije, do nabavke vakcina. Jednostavno, državu je nadglasao antivakcinalni lobi. Ali, ja imam poruku za one koji se ne žele vakcinisati. Vakcinacija je u historiji do sada u nekoliko navrata spasila čovječanstvo. Sada neka svako sam odluči – je li mu bolje da oboli i trpi posljedice COVID-19, ako preživi, ili da se vakciniše i vrati normalnom životu – istakao je Karamehić za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM