Iskusni ljekari otpisani zbog godina života gube i posljednje bitke za svoj poziv

Ugledni kardiolog Marko Bukša i bivši predsjednik Ljekarske komore KS Fahrudin Kulenović su za Oslobođenje govorili o ukidanju licence svim uglednim ljekarima u Federaciji

Ljekarska komora Federacije Bosne i Hercegovine je grubom adminstrativnom odlukom je oduzela lincencu za rad našim najiskusnijim doktorima koji su navršili 75 godina života. Odmah nakon te odluke ljekari su odlučili da pokrenu tužbu protiv Ljekarske komore.
Hiljade života

Međutim, kako Oslobođenje saznaje Općinski sud Kantona Sarajevo je odbio tužbu ljekara, ali kako su kazali za naš portal oni neće odustati. Ovu informaciju nam je potvrdio i Marko Bukša, ugledni sarajevski kardiolog.

– Ljekarska komora je odlučila da primenuje svoje odluke na najiskusnijim doktorima, ljekarima koji su spasili hiljade života i koji su priznati kako u našoj zemlji tako i u drugim zemljama. Istina je da su na prvostepenom sudu oni odbili naš zahtjev, zapravo našu tužbu. Na tu presudu je uložena žalba drugostepenom sudu, dakle Kantonalnom sudu. Ne smijem detalje da iznosim, istakao je Bukša za Oslobođenje.

Mnogi su naveli kako grubom adminstrativnom odlukom će ogromno iskustvo biti bačeno u vodi, međutim Bukša navodi kako ne želi da to posmatra sa emotivne strane te da se ovo može definisati kao siledžijstvo bazirano na političkoj pozadini.

– Ja svoj rad nastavljam u Republici Srpskoj kao i ostale moje kolege. U Federaciji je sve postalo apsurdno. Ja ovo nisam doživio kao poniženje nego kao jedno siledžijstvo. Uvijek je bio zakon jačeg, sila Boga ne moli. Kod nas je to malo izraženije nego u drugim državama. To je jedno bezakonje kompletno. Nije mi jasno zbog čega je zabranjen rad u privatnim klinikama, ukoliko imamo ljekarsko uvjerenje da sam uputpunosti zdrav. Nema elemenata i načina da se to spriječi. Uostalom, ne želim sebi dopusiti da se oko toga nerviram, istakao je Bukša.

Pružiti priliku

Pojasnio nam je da veliki broj ljekara kojima su oduzete licence u Federaciji sada radi u Republici Srpskoj gdje su mogli dobiti licencu.

– Više puta smo rekli da se radi o diskriminaciji. To je privatna ustanova. Ne može se nikome nametnuti kojeg doktora želi u privatnoj ustanovi. Nije to javna ustanova da se sa 65 godina ide u ambulantu. Ukoliko nisam sposoban za rad to će vlasnik privatne klinike a i pacijenti sami uvidjeti, zaključio je Bukša za naš portal.

Raniji stav Ljekarske komore da ljekari stariji od 75 godina nemaju šta tražiti u ordinacijama, već da je potrebno pružiti priliku i mladim ljekarima te odluku Suda KS da odbije žalbe ljekara, prokomentarisao i Fahrudin Kulenović, bivši predsjednik Ljekarske komore KS.

– Ja sam u potpunosti protiv te odluke i smatram da su tu odluku donijeli nekompetentni ljudi. Što se tiče odbijanja, mogu samo reći da svi znamo kakvo je sudstvo i Tužilaštvo BiH. Meni je suludo da ljekari su jedini koji imaju vremensku dob kada im je zabranjeno raditi. Samo u Federaciji ovo se može desiti. Ima ljudi koji su sa 75 dinamičniji od nekih od 45 to sve priroda uredi. Mnogo je srećnije složen taj dio u RS. Oni to prihvataju i dobar dio naših ljekara ima licencu iz RS-a, kazao je Kulenović za Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79