Iskustvo Sarajlije u KCUS-u: Nisu htjeli pregledati bebu od 11 mjeseci jer nije imala uputnicu, poštuje li se protokol ili Hipokrat?

Na Facebooku je podijeljen status jednog zabrinutog roditelja koji je imao loše iskustvo sa Pedijatrijske klinike Kliničko-univerzitetskog centra Sarajevo.

,,Evo jedan primjer da se našoj državi poštuje hijerarhija i protokol;

Beba od 11 mjeseci je imala temperaturu od jucer poslijepodne 38.5, koju smo spuštali uz pomoć antipiretika uspješno ali na kraće staze. Jutros u pola šest beba je dobila temperaturu 39 i počela da povraća u mlazovima.

Naučeni prethodnim iskustvom da hitna pomoć neće izaći u susret gdje su nam ranije rekli da bebu odvedemo na Pedijatrijsku kliniku spremili smo se i otišli. Čim smo došli medicinska sestra je izmjerila bebi temperaturu uz opaske da ne zna zašto smo došli na pedijatriju, da nismo ispoštovali protokol i da smo trebali u Dom zdravlja Centar (zivimo u Opstini Novi Grad) po uputnicu. (???).

Nakon što je dala bebi čepić otišla je po doktora. Pola sata smo čekali doktora Nedim Begić koji je čekao 5 do 7 i kraj smjene da se pojavi. Pošto je očigledno spavao trebalo mu je malo duže vremena da shvati šta nije u redu sa bebom (kroz razgovor u hodniku ali ne i pregled), klimnuo je glavom i rekao da on ništa tu ne može jer zaboga protokol (citaj uputnica). Na moje pitanje da li smo to džaba došli i da li će vratiti bebu pod temperaturom od 39 stepeni on je rekao u principu da, okrenuo se i otišao u wc.

Prije par mjeseci, na istoj pedijatriji, beba je trebala na magnet mozga. Nakon bezuspješno odrađenog magneta na KCUS (onaj bolji im nije u funkciji jer treba 100-200 KM da se pokrene), neuropedijatar Zinka Huseinbegovic je odbila da pogleda nalaz privatno urađenog magneta glave bebi koja je tada imala samo četiri mjeseca i zahtijevala da ponovo radimo magnet glave.

Vi meni sada recite u državi u kojoj nema i ne postoji zakon nizašta, zašto se doktor odlučio da ispoštuje protokol ali ne i Hipokrata i vratio dijete koje povraća pod vrlo visokom temperaturom kući?

Iako smo na kliniku otisli bez prevelikih ocekivanja (ocekivali da bebi bar pogledaju grlo, nos..najobicniji pregled) uspjeli su i to da iznevjere. Ova država ne treba rat, robote, prebrojavanje niti dinastiju Izetbegović, mi smo propali kao ljudi i u nama je nešto trulo, sve ostalo je naše ogledalo.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79