Islamska zajednica brani akademika Enesa Karića: Čestitati komšiji blagdan je u odraz kulture

Nakon što je objavio kolumnu pod nazivom “Krik počasnog građanina Bužima” koja se tiče posljednjih dešavanja iz Bužima i skidanja plakata sa božićnom i novogodišnjom čestitkom, akademik Enes Karić je bio izložen brojnim uvredama. Iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u odgovoru za N1, osudili su uvrede na račun akademika Karića.

Iz Islamske zajednice BiH kažu kako su se “promptno izjasnili o tom pitanju”, da je njihov stav tu “sasvim jasan”, a misle “da ni stav Bužimljana nije drukčiji”.

Profesor islamskih nauka Karić o “problematičnoj” božićnjoj čestitcu: Ni po čemu nije protiv islama!

“Čestitati komšiji njegov blagdan je u najmanju ruku odraz kulture, manir civiliziranog čovjeka, a da i ne govorimo o širim, pozitivnim implikacijama takvog gesta u multikonfesionalnoj sredini kakva je naša. Reakcija Bužimljana na sporni bilbord očigledno je uslijedila usljed njihova uvjerenja da se time neko s njima poigrava a ne usljed samog odnosa prema blagdanu druge konfesije i njegovom čestitanju. Mislimo da je tu posrijedi stanovita zabuna i da je čitav događaj predimenzioniran. Komentari na kolumnu našeg akademika Enesa Karića o tom događaju, objavljenu u Preporodu, su raznoliki. On je svoje stavove, kako i priliči, argumentirao i ljudi se s njima mogu složiti i ne složiti, mogu polemizirati s njima. Upućivati, pak, uvrede uvaženom i uglednom članu našeg društva – akademiku, univerzitetskom profesoru, prevodiocu Kur'ana, autoru velikog broja iznimno vrijednih knjiga i radova smatramo neprimjerenim. Akademik Karić je do sada dao ogroman doprinos razvoju Islamske zajednice i islamske misli kod nas, približio nam razumijevanje i svjetove Kur'ana, pokazao puteve koji vode ostvarivanju ciljeva i intencija islama i zdušno poradio na međureligijskom zbližavanju i razumijevanju, doprinoseći time boljem, kvalitetnijem i ugodnijem suživotu ovdašnjih ljudi. Takvim angažmanom stekao je velik društveni ugled, pa je posvuda rado viđen i slušan, u zemlji i inostranstvu. Stoga osuđujemo svako atakovanje na njega, njegovo dostojanstvo i dignitet”, kazali su za N1 iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79