Islamska zajednica odgovorila da li je grijeh vakcinisati se preko reda

Islamska zajednica u BiH iznijela je stav o ovih dana vrlo aktuelnom pitanju – vakcinisanju preko reda. Jasno su podcrtali da se svi trebaju držati reda i prioriteta koje je odredilo nadležno tijelo.

Upit u rubrici “Pitanja odgovori” na internetskoj stranici Islamske zajednice glasilo je: Da li osoba ima grijeh ako se vakciniše preko reda za neku bolest (u ovom slučaju koronavirus), a neka starija osoba koja je na spisku za vakcinaciju preseli od te bolesti prije nego dođe na red?

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice, muftija prof. dr. Enes Ljevaković odgovorio je da, ukoliko je nadležno tijelo odredilo prioritete kod vakcinisanja potrebno je da se tih prioriteta i redoslijeda svi pridržavaju: i korisnici i medicinsko osoblje koje vrši vakcinaciju.

-Kršenje, sa bilo čije strane, uspostavljenog redoslijeda nije dozvoljeno i nosi određeni vid grijeha. Težinu grijeha zna samo Allah, odgovorio je prof.dr. Ljevaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79