Islamska zajednica otklonila dilemu: Da li su nargila barovi haram?

Već dugo vremena u javnosti se vodi polemika o štetnosti pušenja nargile, odnosno o otvaranju nargila barova. U ovu debatu uključila se i Islamska zajednica u BiH, dajući religijsko tumačenje ovog fenomena.

Pojašnjenje je dato kao odgovor na pitanje jednog posjetioca internet stranice Islamske zajednice u BiH, koji se interesovao da li je otvaranje nargila bara, u kojem bi se služila bezalkoholna pića zabranjeno po islamu, odnosno da li je haram. Zanimljivo je da su u odgovoru muftija Enes Ljevaković ne poziva isključivo na religijske argumente, nego i na savremena naučna dostignuća, demantujući time uvriježeno mišljenje o antagonizmu nauke i religije.

– Uzvišeni Allah je rekao: „i sami sebe u propast ne dovodite“ (El-Bekare, 195.). Allahov Poslanik, a.s., je rekao: “Nema nanošenja štete, niti uzvraćanja na štetu štetom.”

Prema najnovijim naučnim istraživanjima uključujući i ona koja provodi Svjetska zdravstvena organizacija pušenje duhana je izuzetno štetno po ljudsko zdravlje, kako zdravlje samih pušača tako i zdravlje onih koji su izloženi duhanskom dimu. Također, pušenje nargile je štetnije po zdravlje od pušenja običnih cigareta.

Zbog svega navedenog smatramo da u tom lokalu ne trebate služiti nargilu, naveo je Ljevaković u odgovoru.

Također, dao je tumačenje i o štetnosti korištenja nargile.

– Pušenje nargile je štetna navika kao i pušenje duhana ako ne i štetnija. Vjera zabranjuje i odvraća od svega što je štetno, pa bi se muslimani, posebno omladina, trebali kloniti te i drugih štetnih navika i običaja. Vjerska je obaveza izbjegavati sve što šteti ljudskom zdravlju.

Uzimajući u obzir strogu kur'ansku zabranu: “Ne bacajte se svojim rukama u propast” i njenu primjenu na pušenje duhana/nargile, možda se može upotrijebiti i najjači stepen zabrane u šerijatu “haram” u slučaju pušenja duhana uvažavujući savremena saznanja i otkrića o štetnosti spomenute pojave o kojoj govore izvještaji Svjetske zdravstvene organizacije i medicinske nauke. Ako bismo i pokazali neku rezervu prema upotrebi termina “haram” – stroga zabrana, nema dileme oko toga da tu pojavu okarakterišemo kao strogu pokudu (mekruh tahrimi), posebno imajući u vidu da pušenje duhana šteti ne samo zdravlju pušača, već i zdravlju svih onih koji dolaze u dodir sa duhanskim dimom, posebno zdravlju djece. Vjerovjesnik, a.s., je rekao: “Nije dozvoljeno nanositi štetu niti na štetu uzvraćati štetom.”

U prilog ovom stavu idu i najnovija zakonska rješenja kod nas prema kojima je zabranjeno pušenje na javnim mjestima i zatvorenim javnim prostorima, navodi se u tumačenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79