Islamska zajednica suspendirala muftiju Jasmina Bekrića: Uhapšen zbog zloupotrebe oko 50.000 KM

Povodom hapšenja muftije Jasmina ef. Bekrića u Australiji, oglasio se danas Izvršni odbor Islamske zajednice Bosne i Hercegovine u toj zemlji.

– Dana 1. oktobra imam ABHIS u džematu Smitfildu Jasmin ef. Bekrić priveden je i optužen od strane policije Novog Južnog Velsa (NSW). Imam je nakon nekoliko sati provedenih u policijskoj stranci Bankstovn pušten kući – navodi se u saopćenju koje potpisuje sekretar Semir Korjenić.

Također, izražena je spremnost da se “pruži puna podrška državnim organima u Novom Južnom Velsu za istraživanje ovog procesa”.

– Izvršni odbor prihvatio je pismenu ostavku na mjestu imama ABHIS u Smitfild džamiji Jasmina ef. Bekirća i suspendovao istog s pozicije imama u ABHIS Inc., sve do okončanja sudskog postupka – navedeno je u saopćenju.

Osim toga, upućen je savjet članovima “da ostanu dostojanstveni”.

– I da se suzdrže od davanja komentara ili izjava na društvenim mrežama, kao i bilo kojih izjava različitim medijima u Australiji ili BiH, kako bismo omogućili svim stranama nesmetan rad vezan za ovaj slučaj – zaključuje se u saopćenju.

Podsjećamo, Bekrić je uhapšen u Novom Južnom Velsu nakon što je pokrenuta istraga jer je, navodno, bio umiješan u zloupotrebu novca koji je dat u humanitarne svrhe. Navodno je Bekrić zloupotrijebio 40 hiljada australijskih dolara što je oko 48.000 KM.

Tokom pretresa, službenici su oduzeli dokumentaciju relevantnu za istragu, koja će biti podvrgnuta daljem ispitivanju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79