Islamska zajednica u Mostaru izgradila dom za stara lica, hotel, džamiju, biblioteku, čitaonice

Novosagrađeni vakufski komplekspod obroncima planine Velež koji se prostire na 2.000 metara kvadratnih prva je ustanova pod okriljem Islamske zajednice BiH koja će djelovati kao centar za stare osobe, ali i kao odmaralište s modernim hotelom i restoranom.

Ovo moderno zdanje u Podveležju iznad Mostara, na nadmorskoj visini od 700 metara, zbog čega je nazvano i zračna banja, posjetili smo jučer, pet dana uoči svečanog otvorenja, koliko je ostalo vremena brojnim radnicima da završe asfaltiranje pristupnog puta te da „ušminkaju“ parter.

I u unutrašnjosti kompleksa, modernom restoranu, kao i u hotelu, džamiji, biblioteci, čitaonici te drugim objektima jučer je bilo živo. Praktično, do otvorenja kompleksa preostalo je još samo uljepšavanje.

Dobra kombinacija

Džafer ef. Alić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, nije krio zadovoljstvo što su ovakav jedan zahtjevan projekt, uprkos situaciji s koronavirusom, priveli kraju. Otkrio nam je da će se prvih 10 korisnika centra za stare već dan nakon otvorenja, 2. jula, useliti u svoj novi dom.

– Ideja da izgradimo ovakav kompleks, s osnovnom funkcijom centra za stare osobe ili bolje rečeno za zdravo starenje, potekla je od naših džematlija. S obzirom na to da je riječ o investiciji kroz zaduženje od 4,5 miliona maraka, uzeli smo u obzir turističke potencijale koje pruža ovo mjesto te smo odlučili da jedan dio kompleksa ima komercijalnu svrhu. Vjerujemo da je naša turistička ponuda, hotela sa četiri zvjezdice, prirodni i spa centar uz duhovni smiraj, dobra kombinacija – istaknuo je ef. Alić.

Interes za smještajem u centru za stare, koji će primati i pokretne i nepokretne osobe, a koji će na raspolaganju imati 42 sobe, iskazalo je još 50 osoba. Također, otvoreno je više od 20 radnih mjesta, a u narednom razdoblju planirana su i nova zapošljavanja.

– Pratimo i osluškujemo šta je ljudima potrebno. Zajedno s našim prvim korisnicima ćemo rasti i razvijati se. Najbolji marketing bit će zadovoljstvo naših korisnika i gostiju, uopće – dodao je ef. Alić.

Luksuzne sobe i apartmani

Također, resort će u ponudi imati organizaciju vjenčanja, i vjerskog i građanskog, ali i svadbenog veselja. Ujedno su jedini resort u Evropi s džamijom. Restoran će, između ostalog, nuditi brojna tradicionalna jela, koja će, uglavnom, biti pravljena namirnicama lokalnih proizvođača Podveležja.

Hotel raspolaže s devet superior soba, četiri superior apartmana i dva delux apartmana, restoranom kapaciteta 80 unutrašnjih i 40 vanjskih mjesta. U sklopu kompleksa je i višenamjenska konferencijska dvorana s pogledom na hercegovačku prirodu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79