Isplati li se biti policajac u BiH: “Male plaće za veliki rizik”

Plaće zaposlenih policajaca u državnim institucijama Bosne i Hercegovine najniže su u zemlji.

Mnogo su niže i od onih na entitetskim i od onih na kantonalnim nivoima. Kroz godine je bilo sitnih povećanja, ali ona su ništa naspram povećanja koja, naprimjer, dobivaju kantonalni policajci.

Materijalni položaj

Samo u Kantonu Sarajevo plaće su nedavno povećane za oko 200 KM, pa naviše, u zavisnosti od ranga policajca. I to je zahvaljujući naporima Sindikata piše Avaz.

Osim osnovice koja je povećana za 55 KM, povećan je i dodatak na plaću od pet posto, uz kolektivni ugovor koji je potpisan. Posljednje povećanje je više od 200 KM za najniži čin policajca, pa naviše. Imamo dobar kolektivni ugovor kojim smo riješili materijalni položaj policijskih službenika i radnopravni status – rekao nam je Sadik Ećo, predsjednik Sindikata policije KS.

Za razliku od kantonalnih, državne vlasti uopće se ne brinu o policijskim službenicima, čije su plaće skoro pa mizerne.

Pola plaće

A riječ je o službenicima Granične policije, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ali i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH.

– Inflacija je pojela skoro više od pola naše plaće. Košara je sada iznosila oko 3.000 KM, a plaća policajca je oko 1.200. To sve govori. To je klasično preživljavanje. Policajac s tom plaćom ne može planirati ni stambeno pitanje ni porodicu – rekao je za „Avaz“ Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH.

Poboljšati uvjete

Službenici s višim činovima imaju pravo na naknadu za odvojen život, smještaj, dok oni s nižim to pravo nemaju.

– To je čista diskriminacija o kojoj niko neće da govori. Dakle, ja putujem 300 kilometara i nemam pravo na to, neko od njih putuje 80, koliko je predviđeno zakonom, i ima pravo na naknadu za smještaj i odvojeni život – poručio je Krvavac.

Kada se donese zakon o povećanju koeficijenta ili vrijednosti boda, policajcu se poveća 40 ili 50 KM, a ovlaštenom licu 500 ili 600 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79