Ispod Trga “Alija Izetbegović” u Sarajevu gradit će se garaža: Šta će biti s parkom?

Plan da se gradi podzemna garaža na mjestu sarajevskog Trga oslobođenja – Alija Izetbegović je izazvao brojne reakcije. Općinu Stari Grad smo pitali za detalje o preuređenju vrlo prepoznatljivog dijela grada.

Ovaj trg u strogom centru Sarajeva je svjedok historije Bosne i Hercegovine. Izgrađen je početkom 80-ih godina 19. stoljeća u blizini tadašnjeg Oficirskog kasina, a današnjeg Doma oružanih snaga Bosne i Hercegovine, najpoznatijeg po nazivu Dom Armije.

Sa svakom promjenom režima mijenjao se njegov izgled i nazivi. U Trg oslobođenja je preimenovan nedugo poslije Drugog svjetskog rata. Postojeći izgled nije znatno mijenjan od socijalističkog vremena kada su postavljene biste najznačajnijih bosanskohercegovačkih književnika Ive Andrića, Meše Selimovića, Isaka Samokovlije, Veselina Masleše, Skendera Kulenovića, Branka Ćopića i Rodoljuba Čolakovića.

Trg je od 1997. prepoznatljiv i po skulpturi Multikulturalnog čovjeka. Ovo djelo postavljeno u središtu trga je Sarajevu poklonio italijanski umjetnik Francesco Perilla. Prije 15 godina preimenovan je u Trg oslobođenja – Alija Izetbegović, a na njemu je izgrađen i spomenik borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Dio identiteta trga su i šahovska ploča, kao i zelene površine koje čine i brojna višedecenijska stabla.

Asocijacije arhitekata nezadovoljne

Općina Stari Grad Sarajevo želi ispod trga napraviti garažu. Ono kako su oni to zamislili kritikovali su, između ostalih, Asocijacija pejzažnih arhitekata i Asocijacija arhitekata Bosne i Hercegovine.

Pejzažni arhitekti su upozorili da će biti uništena iznimno vrijedna zelena površina, odnosno da će dominirati betonska površina. Ukazali su da će se povećati intenzitet saobraćaja, pa time i zagađenost zraka.

U Asocijaciji arhitekata tvrde da su se desili propusti u osmišljavanju planiranja garaže te su zbog toga nadležnima postavili veći broj pitanja. Pa su tako pitali i zašto se trg ne uredi prema urbanističkom planu iz 2008. koji podrazumijeva hortikulturno uređenje, svjetlosne i spomeničke instalacije, pješačke komunikacije i zadržavanje visokog rastinja.

Iz Općine Stari Grad su odgovorili na naša sljedeća pitanja:

Da li je tačno da će prostorom dominirati betonska površina, a što će značiti i uklanjanje drveća?

Da li je tačno da će veća površina trga biti namijenjena za bašte ugostiteljskih objekata?

Šta će biti učinjeno sa spomenutim bistama, Multikulturalnim čovjekom, spomenikom ARBiH i šahovskom pločom?

Kako komentarišu navod da će se povećati zagađenost zraka u ovom dijelu grada?

Zašto će se na navedenoj lokaciji graditi garaža ako je planirana gradnja garaže na lokaciji pijace Sirano, koja se nalazi vrlo blizu?

Da li je postojalo adekvatnije mjesto za ovakvu garažu?

Na koji način će se upravljati garažom – da li će to raditi privatna firma ili će to biti javno-privatno partnerstvo?

“Bit će sačuvana stabla koja se nalaze izvan gabarita garaže”
U ovoj lokalnoj zajednici su napomenuli da su prema ovom projektu blisko sarađivali s kantonalnim institucijama – Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministarstvom za boračka pitanja, Ministarstvom saobraćaja, Zavodom za planiranje i Zavodom za zaštitu kulturno-historijskih spomenika.

Ukazali su na to da će garaža imati tri etaže i da će trg biti multifunkcionalan. Uvjeravaju da će biti sačuvana stabla, ali ona koja se nalaze izvan gabarita podzemne garaže. Pozivaju se i na nadležni zavod.

“Gradnja i uređenje zelenih površina vršit će se na osnovu idejnog projekta hortikulture, koji je verifikovao Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa. Sadni materijal, prvenstveno dendroflore, mora biti visokog kvaliteta uz obavezan certifikat, te parametre kao što su uzrast i razvijenost debla. Krošnje i korijenov sistem moraju odgovarati parametrima zadatim tehničkom dokumentacijom. Izgradnja garaže i trga onemogućavaju zadržavanje postojećih bioloških komponenti sve tri vegetacione etaže. Oni su projektom predviđeni za uklanjanje u skladu s preporukama prethodno spomenutog zavoda”, obrazložili su.

Planiraju graditi park ispred Doma Armije, demantuju da će veći prostor biti za ljetne bašte

Obećali su da će prostor ispred Doma Armije biti pretvoren u zelenu površinu koja će sadržavati fontanu i urbani mobilijar. Kako su naveli, zelene površine bit će u obliku Srca Sarajeva.

Negiraju da će većina površine trga biti za bašte ugostiteljskih objekata. Poručili su da će se trg moći koristiti u skladu sa Zakonom o privremenom korištenju javnih površina Kantona Sarajevo. To znači da će se moći održavati različite manifestacije, a što podrazumijeva postavljanje montažne bine, platna za projekciju, mobilnih kućica za sajmove, slobodnostojećih reklamih panoa i ekrana, stolova i stolica za ljetne bašte.

“U skladu s navedenim, dozvoljeno je postavljanje stolova i stolica za ljetne bašte pod sljedećim uslovima: ljetne bašte mogu biti postavljene po rubu trga prema zgradama Svjetlosti i Ekonomskog fakulteta. Nije dozvoljeno postavljanje u centralnom dijelu trga, niti prema ulici Ferhadija, a u cilju nesmetanog kretanja pješaka prema trgu i s trga, kao ni na trgu ispred Doma Armije”, napomenuli su.

Pri tome su naglasili da bašte ne smiju biti na platformi, odnosno da moraju biti u nivou trga. Suncobrani i tende će se moći postaviti, ali sva oprema će morati biti jednoobrazna.

Biste književnika i spomenik ARBiH ostaju, ali Multikulturalni čovjek će biti izmješten
U Općini Stari Grad su objasnili šta planiraju učiniti s bistama, Multikulturalnim čovjekom, spomenicima borcima iz posljednjeg rata.

Kako su istakli, bit će izgrađen spomenik borcima, a kako će on izgledati i gdje će se tačno nalaziti na trgu zavisit će i od ministarstava za prostorno planiranje i boračka pitanja. Planira se gradnja i novog spomenika Prvoj policijskoj brigadi.

Najavili su da će biste ostati na trgu, ali ne na postojećem mjestu.

“Skupina bista književnika je jedini evidentirani spomenik kulturno-historijskog naslijeđa i one se zadržavaju, uz izradu novih redizajniranih postolja, na dijelu trga prema Sabornoj ckrvi”, istakli su.

Tvrde da je ranije planirano izmještanje spomenika Multikulturalni čovjek, a da je preporučeno da se izmjesti na trg iznad garaže u ulici Avdage Šahinagića.

Ako se to ne desi, naglasili su da će tražiti drugu adekvatnu lokaciju.

“Iscrpili smo sve mogućnosti za rješavanje problema saobraćaja u mirovanju”
Upitani da komentarišu da bi se izgradnjom garaže možda povećala zagađenost zraka, odgovorili su da se ona gradi da bi se riješio problem saobraćaja u mirovanju i povećao broj mjesta za parking.

Ne možemo komentarisati projekte koji se ne realizuju na području Starog Grada i za koje nemamo nadležnosti – ovako su odgovorili na pitanje zašto planiraju graditi spomenutu garažu ako je planirano da se građevina iste namjene gradi na pijaci Sirano, udaljenoj nekoliko stotina metara.

Komentarisali su i navod da je postojala i adekvatnija lokacija za jednu ovakvu garažu.

Naime, ocijenili su da se godinama suočavaju s problemima u saobraćaju u mirovanju i da su oni postajali sve izraženiji povećanjem brojem turista. Istakli su da brojni domaći stanovnici žele parkirati vozilo u užoj jezgri grada.

“S obzirom na to da ne postoji nikakva odredba koja bi ograničila prilaz vozilima u užu gradsku jezgru, gradnja garaža nameće se kao jedino prihvatljivo rješenje. Već smo sagradili jednu podzemnu garažu u ulici Avdage Šahinagića sa 155 mjesta. Ova na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović doprinijet će rasterećenju saobraćaja i većem broju mjesta ne samo za one koji dolaze u ovaj dio grada, nego i za veliki broj stanovnika okolnih ulica i zgrada, koji nemaju gdje parkirati”, smatraju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79