Isporuke vakcina počele: BiH sljeduje 108.000 doza “AstraZenece i Pfizerove” vakcine”

Međunarodni program GAVI/COVAX prije nekoliko dana objavio je plan prve raspodjele vakcina protiv koronavirusa za period od februara do maja 2021. godine. U sklopu prve tranše bit će isporučeno 237 miliona doza “AstraZeneca” vakcina.

Iz GAVI-ja su za “Avaz” kazali da prije same isporuke mora biti ispunjeno nekoliko kriterija.

– Nacionalne regulatorne agencije za lijekove trebaju odobriti isporučene vakcine, sporazumi o odšteti moraju biti potpisani (ovo uključuje sve učesnike koji sporazum potpisuju s proizvođačima), moraju postojati nacionalni planovi cijepljenja, kao i drugi logistički faktori poput izvozne i uvozne dozvole – naveli su.

Istakli su da je isporuka vakcina putem GAVI/COVAX međunarodnog programa krenula prošle sedmice.

– Kada zemlja završi pripreme i ispuni kriterije, COVAX izdaje narudžbenice proizvođačima i brodovima te se doze isporučuju. To znači da se od prošle sedmice isporuke za prvi krug podjele vakcina odvijaju svakodnevno, neprekidno i u tranšama – navode iz GAVI-ja.

Prema ovom planu, do kraja maja u BiH bi trebalo biti isporučeno 108 hiljada doza “AstraZeneca” vakcine. Također, navodi se da bi naša zemlja trebala dobiti i 23.400 doza “Pfizerove” vakcine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79