Ispovijest časne sestre: Filip je došao meni osam dana prije ubistva, jako depresivan

Filip Zavadlav heroj. Smrt dilerima, smrt kamatarima, stoji na lecima koji su počeli kružiti Splitom, a na kojima je srcima okružena fotografija 25-godišnjaka koji je u subotu ispalio 36 hitaca iz kalašnjikova ubivši Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića, svoje vršnjake, na mjestu čije likvidacije gore lampioni.

Nezapamćena podrška ubici, koju zapravo potiče revolt spram (ne)rada institucija, trebala bi se sliti na splitske ulice u subotu, za kada se preko Facebooka pokušava organizirati protest, a grupe podrške Filipu Zavadlavu munjevitom se brzinom gase i otvaraju.

Otac svjedok na sudu

Istovremeno, policija pokušava otkriti od koga je Zavadlav kupio kalašnjikov. Čeka se i nalaz krvi i urina osumnjičenog za trostruko ubistvo, kako bi se utvrdilo je li u vrijeme počinjenja zločina bio pod utjecajem lijekova ili opijata, na što su istražitelji posumnjali zbog njegove smirenosti nakon hapšenja. Razgovori su obavljeni s mnoštvom ljudi, izuzeti su i pregledani snimci nadzornih kamera…

Advokat Branko Šerić, kojem je Filipov otac Ante Zavadlav zvani Tonči dao punomoć za zastupanje sina, kaže da želi da što prije počne psihijatrijsko vještačenje pa je stoga i povukao žalbe na rješenja o provođenju istrage i određivanje pritvora što ih je bila uložila Ivanka Šamija, Zavadlavljeva advokatica po službenoj dužnosti.

– Budemo li čekali rješenja po žalbama, to će potrajati barem 15 dana, a ovako je moguće da se do kraja siječnja utvrdi njegovo pravo duševno stanje prije i za vrijeme djela te sada. To je neophodno za daljnji tok krivičnog postupka – rekao je Šerić.

U konačnici, o tome ovisi hoće li zbog trostrukog ubistva Filip završiti u zatvoru ili u ustanovi na liječenju. Ante Zavadlav bio je jučer s advokatom na splitskom sudu. Po svemu sudeći, bit će svjedok u postupku protiv sina, a o njemu ovisi hoće li odbiti govoriti ili će opisati okolnosti koje su prethodile trostrukom ubistvu, odnosno progovoriti o navodnim prijetnjama i ucjenama žrtava.

Nakon zločina na splitskom asfaltu na vidjelo izlazi koliko je porodica ubice zapravo bila disfunkcionalna. Filipova majka Etel na Facebooku sada optužuje upravo njegovog oca tražeći da ga se zatvori jer je psihopata koji je sina naveo na zločin znajući da je neubrojiv. U nekim je prijašnjim objavama psihopatima nazivala i svoju djecu, koju je fizički zlostavljala te zbog toga bila i prijavljivana i osuđivana.

Da u toj porodici s troje djece nešto nije uredu, uočio je još davne 1997. i splitski Centar za socijalnu skrb, koji je punih devet godina porodicu Zavadlav imao u tretmanu.

Voditeljica odjela općih i pravnih poslova Marina Pokrajac potvrđuje da je ta porodica imala “određenih problema”, pa je dobila stručnu pomoć i podršku tima u kojem su bili socijalni radnik, socijalni pedagog i psiholog, a u čijim se izvještajima o nadzoru nije navodilo da bi djecu trebalo izdvojiti iz porodice.

U policijskim evidencijama Stanislav Zavadlav vodi se kao ovisnik, ali i sitni diler, što je, tumače, najgori mogući spoj jer ovisnik drogu na kojoj glavni diler treba zaraditi nerijetko potroši na sebe, a novac nema odakle vratiti, što se, vjerovatno, i događalo.

Bio je jako neraspoložen

U policiji je potvrđeno da su u početku mislili da je Stanislav ubica i zato je u stan na Skalicama, provalivši vrata, banula najprije temeljna policija, a zatim i specijalci. Stanislav se bio sakrio pod krevet. No, ubrzo je ustanovljeno da imaju “krivog” Zavadlava.

– Osam dana prije ubistva Filip je došao k meni. Bio je jako neraspoložen, depresivan, govorio je da danima nije spavao… Samo je ponavljao da mu po noći dolaze misli “kad bi nešto bilo, šta bi bilo”, kazavši da mi ne može reći ništa više. Inače je bio dobre volje, no uoči Božića i sada nije. Savjetovala sam mu šta da učini, nakon prve krize bio se digao, ali sad me, izgleda, nije poslušao – kazala je časna sestra, koja je godinama bila u kontaktu s porodicom Zavadlav pa je upravo nju prije više od godine, kada je još bio na brodu, Filip nazvao da mu pomogne naći smještaj, da ima gdje kad se iskrca.

Na njenu se preporuku, odmah nakon povratka u Split, odselio u Varoš, naselje desetak minuta udaljeno od Skalica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79