(ISPOVIJEST) “Izbjegavajte KPZ Zenica u što širem luku”

Svake srijede od 20:00h donosimo vam EKSKLUZIVNE priče sa osobama koje su bile s druge strane zakona, a nama su otkrili svoje životne priče.

Redakcija portala Crna-Hronika razgovarala je s Alemom Selimovićem iz Zenice koji je dio svog života proveo iza rešetaka.

„S pogrešnim načinom života sam krenuo kao petrnaestogodišnjak kome se ukazala prilika da dnevno zaradi i par stotina KM, što je za to vrijeme i te godine bilo nešto veliko. Zavoliš takav način života, i ne želip da odustaneš. „ priča Alem za portal Crna-Hronika.

„To se nastavilo i u narendim godinama, naravno s parama dolazi i bahato ponašanje, opijanje, tuče, krađe, otimačine i sve ostale gluposti. Sa 18-19 godina imaš osjećaj da se zgrada sruši na tebe, da ti ništa ne može ništa, koliko si „jak“.

Konstantni problemi, tuče i krađe dovode i do privođenja, sudova i na kraju vremena provedeno iza rešetaka. Prvobitno sam osuđen na 3 godine i 4 mjeseca, da bi uloženim žalbama i presudama sve to „spalo“ na 2 godine i 6 mjeseci koliko sam i odležao u KPZ Zenica.

Kakvi su bili prvi mjeseci u KPZ Zenica?

Boravak u KPZ Zenica mi je bio lakši nego drugima jer sam imao poznanika i prijatelja koji su već bili iza rešetaka. Prvi par mjeseci prođe brzo, dok upoznaš raju, dok prođeš kroz karantin do paviljona.

Jedina svijetla tačka u boravku u KPZ Zenica su prijatelji koje upoznaš i pozitivna druženja, mada ima tu uvijek nekih dešavanja, tuča, problema jer valjda od dosade nešto mora da se desi. Sve u svemu lakše se podnosi robija s dobrim momcima i pozitivnim okruženjima.

Kakve ličnosti si upoznao u KPZ Zenica?

Iza rešetaka upoznaš razne tipove ljudi, od osoba koje likvidiraju do pedofila, silovatelja i običnih prevaranata. Kad sam tek došao u karantin, bila su 4 osobe koje su imale ukupno 70 godina iza rešetaka. Onda kad sagledaš svoju kaznu u odnosu na njihovu, bude ti nekako lakše. Ali svakom je njegova robija najteža.Uglavnom družio sam se s momcim koje sam odranije poznavao, a i s nekim koje sam upoznao kad sam došao.

Da li si imao problema u KPZ Zenica sa drugim osobama?

Što se tiče problema, nisam nikad imao značajniji problem s nekim. Sve su to nesuglasice koje se riješe brzo. Na robiji može da ti se neko svidi a neko ne. Bitno je da si okružen pravim ljudima. Straža je uglavnom ok, osim pojedinaca koji umisle sebi da su neko i nešto.

 

Šta je prvo što si uradio kada si izašao na slobodu?

Nakon vremena koje sam proveo iza rešetaka, izašao sam vani i vidio koliko sam tek propustio života pred sobom. Počnes cijeniti slobodu i vrijeme koje provedeš vani. Naravno čovjek se pazi koliko može da ne završi opet iza zidina KPZ Zenica ali nekada su okolnosti takve da se ponove greške. Sve u svemu, treba učiti na greškama, poručuje Alem Selimović za portal Crna-Hronika.

 

Želim poslati poruku momcima, a to je sljedeće: Okrenite se sportu i zdravom načinu života. Izbjegavajte kriminal i KPZ Zenica u širem luku jer to mjesto nije nešto što ćeš biti ponosan. Svi smo mi prošli svašta u životu, ali trudimo se da uspijemo na svaki način, samo treba izabrati pravi način za to!

Pozdrav za pozitivne stranice Crna Hornika BiH Kroz KPD Zenica Smo Prošli.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79