Ispovijest majke izgorjelih mališana: Zajedno su otišli zauvijek!

Bol do neba Slavica Tofilović, majka Marka (11) i Dušice (9), koji su nastradali u požaru, kaže da ne može više da živi u domaćinstvu u kom je ostala bez dvoje djece.

Majka koja je izgubila dvoje djece: Zvale su me komšije i kazale da mi nema kćerke i sina

Moji Marko i Dušica bili su nerazdvojni, kao blizanci. Sve su zajedno radili i dijelili.

Bili su iste visine i građe i nosili isti broj patika. Dušica je kukala kako će bez Marka kada on od septembra krene u Barič u peti razred, a ona ostane u Moštanici. Otišli su zajedno, zauvijek.

Ovim riječima počela je bolnu ispovijest za Kurir Slavica Tofilović, koja je u četvrtak u stravičnom požaru u Maloj Moštanici kod Beograda izgubila sina Marka (11) i kćerku Dušicu (9), dok je njena najstarija kćerka Milica (13) izbjegla smrt jer je u trenutku nesreće spavala u kući. Brat i sestra izgubili su život kada se oko 14.40 u Ravaničkoj ulici zapalila šupa u njihovom dvorištu.

Ručali zajedno

Neutješna majka smogla je snage i opisala kako je izgledao njen posljednji dan sa djecom.

– Djeca su došla iz škole oko 12.40. Spremila sam ručak i zajedno smo jeli. Već oko 13 sati morala sam da krenem na posao, jer sam u 13.05 imala autobus, radila sam drugu smjenu. Za ručkom mi je Marko rekao da je dobio peticu iz prirode i društva, a Dušica je dobila četvorku iz srpskog – sa knedlom u grlu se prisjeća majka i nastavlja:

– Sin me je pitao da li može da se igra na terenčetu blizu kuće, rekla sam mu da ne može jer je hladno. Rekla sam mu još: „Marko, budi dobar i slušaj sestru. Nemojte da se tučete i pokaži joj tablicu množenja sa brojem devet.“

Stiskajući ruke, Slavica kaže da, kad je otišla na posao, nije ni slutila tragediju.

– Otišla sam da zaradim za hljeb, da ih prehranim. Morala sam da ih ostavljam same, oni se sami čuvaju. Kada sam stigla na posao, pozvao me je komšija da kaže da gori šupa i pitao me: „Gdje su deca?“ Zbunila sam se. Mislila sam da su na terenčetu. Komšija je jurio, tražio ih svuda, a ja sam pozvala komšinicu i zamolila je da ode do najstarije kćerke Milice i vidi šta se dešava. Odmah sam krenula kući – kaže Slavica.

Kako dodaje, ispostavilo se da je Marko sa sestrom Dušicom otišao u šupu, dok je Milica ostala u kući da spava.

– Oni su se stalno igrali tamo. Marko je ponio novine i uzeo upaljač iz kuće. Stalno od djece krijem taj upaljač, jer nikad se ne zna, ali, eto, našao ga je… Šupa je podijeljena na dva dijela, u jednom su drva, u drugom su kokoške, i tu ima i slame. Vjerovatno su zapalili novine i to je buknulo – priča žena.

Želim da pobjegnem

Ona kaže da joj nije jasno kako niko nije čuo da djeca dozivaju pomoć. – Komšije su spasile psa, koji je bio vezan za šupu i kokoške, ali njih ne… – kaže Slavica, dok njena komšinica dodaje da se pretpostavlja da su se mališani ugušili dimom, a da je potom plamen zahvatio tijela.

Majka dodaje i da ne želi više da se vraća kući.

– Želim da pobjegnem negdje gdje me niko ne zna! – kaže ona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79