Ispovijest Miljana Žarkovića: Kako sam bacio majku s balkona

U jednom trenutku čega se sjećam je to da majka pada s terase odnosno preko ograde i leti ka zemlji, rekao inspektorima Žarković

Jeziva tragedija koji se dogodila krajem 2018. godine u Milićima zgrozio je bh. i regionalnu javnost kada je Miljan Žarković (39) zvani Žare svoju majku Desu bacio s balkona šestog sprata zgrade.

Njegov prvi iskaz koji je dao inspektorima u policiji nedugo nakon lišavanja slobode u posjedu je našeg novinara. On je do u detalje opisao okolnosti koje su dovele likvidacije.

Žarković je naveo da je 21. decembra čitav dan proveo vozeći se po Milićima s prijateljima pijući pivo i pušeći marihuanu. Prema njegovom kazivanju, kući se vratio oko 23 sata, kada se odigrava drama.

– Kucao sam da mi neko od roditelja otključa, jer sam ključ izgubio. Otac me je kritikovao što sam došao kući jer sam popio. Majka mi tada nije ništa govorila i kako bih izbjegao sukob s ocem, otišao sam u sobu gdje sam čitao novine preko kompjutera i slušao muziku desetak minuta. Čitajući novine, naišao sam na jedan članak u kojem se opisuje da je u Beču likvidiran Vladimir Aroganović, kojeg znam odranije, i ta vijest me je potresla, ne znam zbog čega – kazao je policajcima Žarković.

On u iskazu tvrdi i da je počeo plakati te je otvorio prozor svoje sobe i bacio monitor kroz prozor, a polomio je i ogledalo.

– To su čuli roditelji, koji su ušli u sobu da me smire. Sjećam se da su mi govorili smiri se, šta ti je, a majka je htjela da zove bolnicu i policiju da me smire. Nakon toga sam prešao na balkon i tamo sam bacio plastičnu stolicu, saksiju sa cvijećem i neku korpu sa štipaljkama – opisao je Žarković.

Dodao je i da je sjeo na pod balkona i glasno plakao.

– Roditelji su došli za mnom, a majka me je vukla za ruku da me podigne. Dok sam sjedio, otac me je udario šakom po potiljku i čelu. Ono što mi je ostalo upečatljivo, tada mi je zbog toga bljesnulo pred očima. Nekoliko trenutaka smo se gurali na balkonu i ja sam uzeo kantu s kiselim kupusom i bacio je, malo je falilo da i ja padnem. Majka i ja smo se gurali na balkonu uz samu ogradu. U jednom trenutku čega se sjećam je to da majka pada s terase odnosno preko ograde i leti ka zemlji. Mislim da je udarila u neku od terasa ispod nas – naveo je Žarković šokirajući inspektore.

Dok sam ležao vezan, gledao sam u majčino tijelo

Uvidjevši šta je uradio, Žarković je pokušao pobjeći.

– U tom momentu me je uhvatio strah i vratio sam se u realnost. Otac je počeo da viče pa sam ga zaključao na balkonu. Nisam mogao naći ključ od ulaznih vrata pa sam sjekirom razvalio jedan otvor kroz koji sam se provukao i izašao vani. Kada sam istrčao vani, uhvatila su me tri ili četiri policajca koji su me oborili na pod. Plakao sam i pitao policajce da li je majka živa, a čuo sam i oca kako s balkona viče je li živa, je li živa. Dok sam tu ležao vezan, vidio sam tijelo svoje majke – kazao je na kraju Žarković.

Hoće li biti sporazuma o priznanju krivice

O ovom slučaju zatražili smo komentar Žarkovićevog branioca Bakira Hećimovića, advokata iz Tuzle.

– Nakon održanog posljednjeg glavnog pretresa, ja kao branilac sam u dogovoru s optuženim Žarkovićem otpočeo pregovore o uvjetima priznanja krivice mog branjenika s Okružnim javnim tužilaštvom u Istočnom Sarajevu. No hoće li oni rezultirati zaključenjem predmetnog sporazuma, ostaje još neizvjesno. Nastavak glavnog pretresa je planiran za septembar, kada je predviđeno saslušanje vještaka u ovom krivičnom predmetu – pojasnio nam je advokat Hećimović za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79