Ispovijest nastavnika: Učenici su stizale poruke i kada sam predao mobitele policiji

Redakciji “Dnevnog Avaza” obratio se Mensud Hodžić, nastavnik zeničke Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić”, područna škola u Blatuši, protiv kojeg je obustavljena istraga zbog navodnog slanja nemoralnih poruka svojoj 14-godišnjoj učenici, želeći da ispriča pravu istinu cijelog slučaja.

Nepoznati poziv

– Žrtva sam cyber napada i nisam slao poruke svojoj učenici. Želim da kažem pravu istinu i sperem ljagu sa sebe i vratim dostojanstvo – kazao je Hodžić u svojevrsnoj ispovijesti, navodeći nam hronilogiju cijelog slučaja.

Sve je krenulo, kako je rekao, 1. marta kada je u večernjim satima na njegov Viber pozvao i odmah prekinuo njemu nepoznati muškarac. Kada je prozvao taj broj, javio mu se muškarac s drugog broja i kazao da ga nije zvao.

– Međutim, odmah poslije tog poziva javila mi se učenica na koju se odnosi slučaj i pitala: “Razredniče, šta je ovo, kakve su ovo poruke?”. Rekao sam joj da ja nisam poslao nikakve poruke i odmah mi je prošao kroz glavu onaj nepoznati poziv i shvatio sam da se radi o cyber napadu i krađi ličnog identiteta jer je djevojčica rekla da poruke stižu s mog broja i s mog imena – kaže Hodžić.

Otišao je u “BH Telecom” i tražio da promijeni broj i isključi Viber misleći da će maltretiranje djevojčice prestati. Međutim, za pet minuta djevojčica je javila da joj dolaze poruke i s novog broja. Isljučio je telefon, kupio jednostavni mobitel marke “Nokia” i novi broj, o čemu je obavijestio sina i suprugu, da bi djevojčica nazvala i na taj broj i rekla da i s njega dolaze poruke.

Šok na sastanku

Djevojčici je, kako navodi, tada poručio da dođe u školu s roditeljima, gdje su već bili direktor i pomoćnik direktora.

– Dok smo sjedili na kafi, direktor, ja i otac učenice, sa nekog četvrtog broja, pošto sam ja isključio Nokiju, ponovo neko šalje poruku djevojčici i navodno kao da ja to šaljem obavijest učenici da smo ja i direktor kod njenog oca i da ga ja uvjeravam u nešto. Sva trojica smo ostali šokirani. Sljedeći dan sam dva telefona koja imam predao u policiju i dao izjavu da ne šaljem poruke i da nemam ništa s tim. Bez obzira što sam predao telefone, poruke su nastavile dolaziti s mojih brojeva, ali je počelo i s telefona moga sina – ispričao nam je Hodžić.

Ne postoje osnovi sumnje

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je 19. septembra donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv Mensuda Hodžića.

Utvrđeno je da ne postoje osnovi sumnje da je počinio krivično djelo upoznavanja djeteta s pornografijom i ugrožavanja sigurnosti.

Pokušao se otrovati

– Kada sam 14. marta pročitao prvi tekst objavljen u “Avazu”, u kome je autor objektivno informirao javnost, doživio sam stres s progresivnom depresijom jer nisam imao mehanizama ni načina da nikog uvjerim da ja nisam slao te poruke, što je rezultiralo pokušajem suicida. Popio sam određenu dozu lijekova, namjeravao popiti sirćetnu kiselinu jer ja sam čovjek ipak od 63 godine sa dva unuka. To je za mene bilo velika sramota, ali u stan je ušao sin i kad je vidio šta držim u ruci, nogom mi je izbio tu bočicu iz ruke s kiselinom. Završio sam u bolnici, ali bez težih posljedica – ispričao je Hodžić.

Bez interneta u kući

– Formiran je predmet u Tužilaštvu ZDK, izvršen pretres mog i sinovog stana po sudskom nalogu i od sina je izuzeta sva tehnika, pošto ja nemam internet u kući, a ni druge tehnike i što su inspektori pretresom utvrdili. Od mene nije ništa izuzeto osim dva telefona koja sam dobrovoljno predao- napomenuo je Hodžić.

Saosjećam bol sa svim žrtvama

– Nadam se da će Tužilaštvo ZDK pronaći počinioce ovog krivičnog djela i da će ih procesuirati u skladu s zakonom, a mene obavijestiti o izvršiocima koji su ukrali moj identitet i ušli u softver mog androida i počinili kriminogene radnje pod mojim imenom da bi ih mogao tužiti. Ovom prilikom duboko se izvinjavam i saosjećam bol sa svim žrtvama ovog cyber napada, mojom uvaženom dragom kolegicom, mojom učenicom i njenim roditeljima i mojom porodicom koja je samnom sve ovo preživljavala, sa direktorom koji je bio uz mene i pomoćnikom direktora. Na kraju da kažem da je autor tekstova o meni na objektivan i korektan način izvještavao o ovom slučaju i ni u jednom slučaju ne bih ga smatrao nekorektnim i neobjektrivnim, novinar je samo radio svoj posao, a ja sada donosim pravu istinu o cijelom slučaju radi građana i čitalaca kako bi skinuo ljagu i vratio dostojanstvo koje je poljuljano- završava Hodžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79