Ispovijest nultog pacijenta: Imam antitijela godinu kasnije

Igor Ðantar iz Bačke Topole, nulti pacijent kojem je 6. marta 2020. potvrđen koronavirus, kaže da se godinu dana kasnije osjeća dobro i sada već nema nikakve tegobe. Ipak, prisjeća se da je poslije izlaska iz bolnice bio veoma slab i umoran, dok mu je za potpunu regeneraciju pluća, zbog jake upale, trebalo nekoliko mjeseci.

– Činjenica da sam nulti pacijent u Srbiji mi je promijenila život u tom smislu, kao i ostalim ljudima u našoj zemlji – svi smo mi shvatili za vreme pandemije da je zdravlje najveće blago u životu i da bolest može za tren oka da nam promijeni sve – kaže Ðantar za Tanjug.

Takva popularnost, ističe, nikome ne treba.

Prisjeća se da je prvih nekoliko nedjelja medijska pažnja bila okrenuta prema njemu, ali da je on tada bio u jako lošem stanju, a da se sa objavom njegovih ličnih podataka mediji nisu obazirali na njegova, niti ljudska prava njegove porodice.

Podijelio iskustvo sa drugima

Ipak, kao jedino dobro u svemu tome, vidi to što je mogao da podijeli iskustvo sa drugima, kada je broj oboljelih počeo naglo da raste.

– Nadam se da sam im pomogao u tome da treba da se javimo ljekarima i da se ponašamo odgovorno, da slušamo savjete struke – dodao je on.

Priča da je njegov susret sa opakim virusom krenuo sa povišenom temperaturom, a toliko je bio malaksao da nije mogao da ustane iz kreveta.

– Kako temperatura ni poslije tri dana nije spadala, prvih dana marta na savjet mog dobrog prijatelja doktora Marka Martinovića uradio sam laboratorijske analize i otišao na pregled u jednu privatnu ordinaciju gdje su ustanovili da imam upalu pluća i propisana mi je terapija antibioticima. Međutim, pošto se moje stanje nije popravljalo, za dva dana sam opet otišao kod pulmologa. Upala je prešla i na drugo plućno krilo i rezultati analize krvi nisu bili dobri – priča Igor.

Potvrđena zaraza

Nakon što su ljekari posumnjali da nije riječ samo o upali pluća, sa rezultatima se javio u Opštu bolnicu u Subotici, gdje mu je uzet bris koji je poslat u Torlak i odakle je idućeg dana, 6.marta, potvrđeno da je zaražen koronavirusom.

Tada je bio loše, a 7. marta je bio premješten u Novi Sad, u KC Vojvodine.

– Tamo su me primile i liječile dr Vesna Turkulov, direktorica Infektivne klinike, i doktorica Nataša Gocić Perić, internista-kardiolog. Njima i medicinskim sestrama sam veoma zahvalan na svemu što su uradile za mene – ističe Igor.

Kaže i da medicinsko osoblje ulaže nadljudske napore da pomogne pacijentima.

– Zahvaljujući požrtvovanosti, stručnosti i brizi medicinskog osoblja KCV, sa direktoricom dr Editom Stokić, moje stanje se polako poboljšalo, pobijedio sam infekciju i poslije tri nedjelje mogao sam se vratiti porodici – prisjeća se Igor.

Kako kaže, bio je nedavno na kontroli, još uvijek ima dovoljan broj antitijela, ali ističe da će se, čim bude potrebno, svakako vakcinisati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79