Ispovijest pacijent koji se liječio od koronavirusa u Sarajevu: “Ne treba vam štela za liječenje”

U protekla 24 sata u Covid odjel Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ jedan pacijent je primljen na bolničko liječenje.

Od ukupno 51 pacijenta koji su na hospitalizaciji u Covid odjelu, šest je na intenzivnoj njezi, pet na postintenzivnoj, jedan pacijent je na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji i sedam je na high flow (brzom protoku kisika). Na long Covid bolničkom liječenju je 21 pacijent.

Adekvatna reakcija

Prethodnog dana nije bilo smrtnih ishoda.

U Općoj bolnici jučer je ukupno bilo 11 operacija, jedan porod te 660 pregleda i 2.925 pruženih usluga.

Pacijenti koji su se liječili od Covid-19 u ovoj zdravstvenoj ustanovi svakodnevno šalju Općoj bolnici svoja pozitivna iskustva iz bolesničkih soba.

U nastavku prenosimo jedno od njih, bez korekcija.

– Hvala vam od srca.

Kada sam otkrio da sam pozitivan na Covid 19 virus, osim temperature koja je bila povišena nisam imao većih teškoća. Poduzeo sam sve što treba i čekao slijed događaja. U kovid ambulanti Ilidža uradio sam sve pretrage koje su bile nužne za mene u tom trenutku. Snimanje pluća, vađenje krvi i ostalo, po protokolu. Na moju žalost nakon pet dana siutacija se pogoršava. Terapija kao da ne djeluje kako bi trebala, svi parametri počinju da se mijenjaju i idu nagore. Slabio sam, bio sve lošiji, dok jedanaest dana poslije doktor nije odlučio da me uputi u bolnicu. Dr. Ahmet koji je zaposlen u Domu zdravlja Ilidža svojom adekvatnom reakcijom, pokazao je svoju stručnost i ovim putem zahvalio bih se na tome. Istu zahvalnost osjecam i prema uposelinima u ambulant Stup I, Ilidža. Strah i neizvjesnost mene i moje porodice je sve veća. Sama riječ bolnica stvara nervozu i strah od odvajanja od svoje sigurne baze, doma. Nije bilo alternative, te sam smješten u JU Opću bolnicu“Prim. dr.Abdulah Nakaš“

 

Ne pišem ovo da bih opisivao svoje teškoće s ovom bolesti jer sam se izliječio i preživio. Pišem iz potrebe da naglasim koliko pozitivnih dojmova nosim iz bolničkog kreveta iste bolnice i brige koju sam dobio. Nisam ni slutio da takva pažnja može da se pruži. Od jednostavnih gesta, poput osmijeha i lijepog jutarnjeg pozdrava do onih profesionalnih i stručnih savjeta. Doktori su u pratnji profesora Dr. Ismeta Gavrankapetanovića pokazali toliko brige za svakog pojedinog pacijenta, niko se nije izdvajao, niko nije bio privilegovan, svi smo dobili istu pažnju i brigu. I da mislim da je to važno čuti, za svakog pacijenta koji će možda sa strahom otići kao što sam i ja lično.
Korist pacijenta

Hvala doktorima, sestrama, svim zaposlenim bez izuzetka, što ste moj boravak učinili ugodnim, što ste doprinijeli mom oporavku i što ste na kraju isto učinili za sve pacijente. Nemam riječi da opišem taj osjećaj osim da još dodam da sam sretan što u gradu u kojem živim i radim postoji takva ustanova koja radi isključivo u korist pacijenta i razbija mrežu mišljenja da i za liječenje trebamo „vezu“.

HVALA u moje ime i u ime svih onih koje ste spasili i dali novu šansu za život – stoji u pismu koje potpisuje Enver Šuvalija – piše Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79