Ispovijest pacijentice koja je ležala na Podhrastovima: “Zamislite kako je biti teški plućni bolesnik a da nemate šta da pojedete”

Sarajka Nena Ajanović prošle je godine prebolovala koronavirus. U Facebook grupi “Kolektivna tužba protiv KCUS” napisala je svoja dramatična iskustva dok je ležala u izolatoriju na Podhrastovima.

Njen status prenosimo u cijelosti.

– Ja nisam izgubila nikoga na KCUS-u ali imam majku koja se trenutno već 21 dan bori za život u Vojnoj bolnici.

Ja sam u julu prošle godine ležala u Izolatoriju. Primljena sa teškom upalom pluća, gušila se i jako je bitno da vam kažem da sam samu sebe gore izliječila. Ostavili su me u obzervatoriju dvije noći jer mi je test bio izgubljen. Niti jednog doktora za vrijeme ležanja nisam vidjela. Pitali su me šta pijem jer mi je porodični ljekar prepisao sumamed i zamolili me da nabavim još jednu kutiju ako imam.

Krevet na kojem je Ajanović ležala

Krevet na kojem je Ajanović ležala

Ispratila sam rahmetli Zuku na onaj svijet, vidjela ženu koju su tri sata mrtvu u sobi držali a da niko nije prišao. U isto vrijeme znam da su puno kasnije javili rodbini da je žena preminula.

Status Sarajke: Ovo je rahmetli Zuka, vama što je ovo teorija zavjere, sram da vas bude sve

Jedan dan nismo dobili ručak. Prošlo 3,4,5 sati niko nam nije dolazio. Zamislite kako je biti teški plućni bolesnik a da nemate šta da pojedete. U šest sati sam se ustala i haos na hodniku napravila jer sam bila dosta mlađa osoba u odnosu na druge. Oni su me blijedo gledali i rekli da nemaju pojma gdje je naš ručak. I samo nam kao psima bacili kese sa jogurtom i nekim namazom u pola sedam.

Moja majka koja leži u Vojnoj bolnici i koja je na high flow ima psihologa, kardiologa, pulmologa, fizijatra. Svaki dan joj skuham ručak i ona ga dobije. Meni moja porodica bi mogla ujutro do 11 sati u nekav kontejner ubaciti nešto a to nešto bih dobila navečer u 10 sati.

Žohari u sobi u kojoj je Ajanović ležala

Žohari u sobi u kojoj je Ajanović ležala

Šta sam ja to mogla pojesti u 10 navečer a da liči na bilo šta. I ono najvažnije, puštena sam 10. dan iz bolnice jer su mi rekli da su mi pluća bolja. Tek kada sam ugledala otpusno pismo shvatila sam da sam još uvijek pozitivna i tu kući počinje moj pakao. Astma, proljev, zvanje hitne koja ne želi da dođe al vas uredno slušaju i daju savjete jer vi ste pozitivni.

Mene je moja vjera i vlastita borba i strah da ću tu umrijeti ako budem njih čekala da se pojave na vratima, izvukla iz tog pakla.

Prije svega želim svima iskreno saučešće za gubitak najmilijih, želim da kažem da ste hrabri i da trebamo svi biti hrabri i javni a ne anonimni. Ukoliko ikada bude trebalo da istupim negdje i javno ispričam svoju priču ja ću to vrlo rado uraditi. Kada sam odlazila medicinski brat mi je stajao za leđima i samo govorio tiho kroz zube:

– Bježi Nena odavde kud te noge nose, bježi Nena iz ovog pakla – piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79