Ispovijest pilota i saputnica iz aviona koji je sletio na autoput u Hrvatskoj

Hvala Bogu, sve se dobro završilo, ne znam kad ću opet u avion, ali morat ću, ako ništa drugo, zbog posla, kaže Zagrepčanka, polaznica pilotske škole Ecos iz Zagreba, piše 24sata.hr.

Ona je u subotu upravljala Cessnom koja je sretno sletjela na autocestu prema Rijeci, sve dok motor nije počeo „trokirati“.

Iako nevoljko dijeli svoje doživljaje o nesreći s medijima, otkiva nam što joj je prolazilo mislima u najgorim trenucima.

„Kad čujete da pilot, vaš instruktor, izgovara da ćete se možda srušiti, tad počnete moliti Boga“, iskreno je rekla.

A da im život visi o koncu, osvijestili su onog trena kad je pilot kontaktirao kontrolu letenja u Puli s „Mayday, Mayday…“.

Dan nakon nevjerojatnog pothvata provjerili smo kako je i iskusni pilot Teodor Goričanec te kad planira opet poletjeti.

„Dobro sam, hvala na pitanju. A kad ću opet u avion? Pa danas“, rekao je pilot nasmijano.

„Planirao sam popodne na let s prijateljem“, otkriva nam Goričanec, dugogodišnji televizijski snimatelj, montažer, a bio je i direktor fotografije.

Polaznica letačke škole je rekla kako nije paničarila zahvaljujući pribranosti instruktora.

„Dojmovi se još nisu slegli, ali sad se prisjećam svih detalja. Učenica se zaista hrabro držala. Kao što sam već rekao, najvažnije mi je bilo da ostane neozlijeđena, da nikog ne udarim pri slijetanju i da se zrakoplov ne zapali“, kaže Teodor, ali otkriva i da mu je na trenutak pala i suluda misao koja je bila posljedica, rekli bismo, „profesionalne deformacije“.

„Imao sam u kabini svoju kameru. Mislio sam da li da je upalim, ali to su trenuci. Istog trena to i zaboravite jer gledate kako se što sigurnije prizemljiti. Moram priznati da sam i riskirao da produljim let. Kako dobro poznajem taj dio autoceste, produljio sam let da dođem do ravnice na Ravnog Gori. Danas sam baš mjerio. Od velikog prometnog znaka do signalizacije sam imao samo 300 metara za zaustavljanje. Ondje sam bočno uklizao da se uspijem zaustaviti“, kaže Teodor.

„Prvi mi je onaj kad sam se zaista rodio, drugi slavim na dan ranjavanja, jer sam u Domovinskom ratu dva puta ranjavan, i ovaj subotnji let je moj treći rođendan koji ću svake godine slaviti“, rekao je.

Cessna sa subotnjeg leta je rastavljena i zapečaćena u Lučkom.

„Taj avion više nikad neće poletjeti. Nakon nesreće smo Cessnu rastavili, skinuli krila te prevezli do Lučkog. Ondje su je policija i agencija za zrakoplovstvo zapečatili te se čeka vještačenje. Tek ćemo doznati zbog čega je motor otkazao. Bio je to za mene dug i stresan dan, koji je završio oko 22 sata. Tek tad sam krenuo kući“, kaže Goričanec.

Vijest o malenom zrakoplovu koji se sretno prizemljio u sezonskom vikendu na prometnoj autocesti prolomila se svijetom. Svjetski mediji, od ABC Newsa, AP Newsa. NY Timesa, preko Toronta, pisali su o herojskom slijetanju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79