Ispovijest radnika koji je tužio gazdu: “Mene niko nikada nije tužio, niti smio“

Portal Crna-Hronika već duže vrijeme surađuje sa članovima Facebook grupe “Crna lista poslodavaca Republike Srpske” u kojoj svakodnevno nezadovoljni radnici dijele svoje ispovijesti sa javnostima te u kojoj svi radnici imaju besplatnu pravnu pomoć.

Upoznajte konobara koji se suprostavio poslodavcu: “Najveći ugostiteljski ROBOVLASNIK iz Banjaluke”

Najveći ugostiteljski ROBOVLASNIK iz Banjaluke
Treći dio… Tik-Tak…

„Prava se neće dobiti tek tako, prava moraš osvojiti“, niko nema pravo da te podcjenjuje, omalovažava, da iskazuje silu nad tobom i da te ugnjetava.”

Moj primjer neka bude svakom radniku kako se treba boriti.
Odlučio sam da tužim Šaju zbog otkaza, znam da nisam povrijedio posao na bilo koji način, nisam nikoga ni uvrijedio, a on meni otkaz.
Naravno ono što sam ja uradio je za neke neshvatljivo, ok angažovao sam advokata koji će zastupati moje interese. Advokat je poslao dopis firmi da se izjasni i da me vrati na posao, dok se odgovor od Šaje čekao ja radim sljedeću stvar.

Svaki dan sam išao na posao i pitao da li mogu pristupiti poslu, svaki dan. Kolege su već počele da misle kako sam prsno sa glavom, naravno pristupiti mi na posao ne daju, a onda svaki dan poslije posla direktno u radnu inspekciju. Tako je kod mene trajalo danima, ludnica zar ne!? Međutim razlog mog dolaska svaki dan na posao i pokušaja da pristupim poslu imalo je zaštitničke osnove, nisam mogao dobiti direktan otkaz zato što sam svaki dan dolazio i dokumentovao to. Jer ne dolazak na posao tri dana može se tretirati kao teža povreda radnog odnosa i slijedi direktni otkaz. Kako nisu odgovorili na dopis advokata uslijedila je tužba za mobing, a ja i dalje idem na posao, svaki dan posao-inspekcija, posao-inspekcija.

Odlučila se inspekcija pojaviti (nakon malo više dopisa) došla u lokal da se najavi za sutra (jako zanimljivo), kao navodno da Šaja ima vremena pripremiti dokumentaciju (pa ne izvlači je iz naftalina). Kada je sutradan stigla inspekcija Šaja je bio jako uznemiren, znam jer sam i taj dan došao na „posao“ (i veliki imaju strah izgleda). Međutim, da stvar bude gora u tom momentu se pojavljuje jedna gospođa koju poznaje sve i jedan radnik u zemlji, na kraju ta „gospođa“ daje savjet Šaji kako može da riješi svoj problem sa mnom (jeste to je ta, gospođa R.M). Kakva ironija, zar ne?

Na kraju sam dobio rješenje o otkazu ugovora o radu isti dan nakon posjete inspekcije rada, razlog „Tehnički višak zbog ekonomskih promjena, uzrokovano pandemijom virusa Korona“, zvanično prestajem sa radom i razdužujem se taj dan, međutim taj dan je bio opet za pamtiti, Šaja se zatekao u lokalu i rekao mi “, (jbga.za sve postoji prvi put, zar ne, zna samo za tužbu za mobing, čekaj samo malo sljedi ti i za nezakoniti otkaz).

Odlazim da se prijavim za naknadu od zavoda za zapošljavanje (na koju sada već imam zakonsko pravo, sa dokumentom o raskidu ugovora), kad ono nakon par dana PRC MILOJKO odbili me, Šaja nije uplatio doprinose.
Obratio se sve i jednom mediju da ispričam svoju priču, javio se samo Radio Televizija BN kad na kraju od pola sata dobio 10 sekundi izjave koja je isječena i nema veze sa životom.
Uslijedila opomena pred tužba za nezakonit otkaz, nisu odgovorili i onda je otišla tužba na sud.
Šaja poslije mene i dalje prima radnike (a ne smije), po zakonu bi trebao meni da pošalje dopis da se vratim na posao, krši svaku zakonsku obavezu (umislio da mu se može). „Poslodavac mora ponuditi prvo otpuštenom radniku posao prije nego što zaposli drugoga, a drugoga ne smije zaposliti 12mjeseci nakon otkaza radnika kao tehnički višak (Zakon o radu RS)“.
Jedno pripremno, drugo, treće, uzeti dokazi, a između ostaloga i svjeeeedoooociiii u Šaaaaaajinu korist, ni manje ni više nego moje bivše radne kooooolege (usput momci, bilo kako bilo JA VAM OPRAŠTAM, znam da neki neće vam oprostiti ali JA HOĆU) zakazuje se glavna rasprava.
(Šaja i dalje ne uplaćuje doprinose i izbjegava svoje poreske obaveze, a ja radim sljedeću stvar… Šta sam uradio, dokumentovano je i objavljeno, pogledaj u slikama?!)
Međutim jedna pobjeda je već uslijedila pred novu godinu, SMS poruka Dalibora Šajića da se nađemo i porazgovaramo. (možeš li zamisliti moga osmjeha na licu).

Pristajem, nisam lud da ne pružim to sebi zadovoljstvo, lokacija Restoran Kazamat (gdje drugo nego njegov lokal, kada bolje skontaš pola vrhunskih lokala u BL je njegovo). Šaja daje tada ponudu, 2000KM da povučem tužbu (možeš zamisliti) i još na to kaže „ja se kajem što sam prenaglio i dao tebi otkaz, imao sam koronu pa nisam razmišljao pravo“. Ne da đavo meni mira morao sam mu odgovoriti čisto da vidim Šajinu reakciju, sa izgovorom da imam problem „sporo razmišljam“, pa ću mu javiti sutra.

Čuo je Šaja i za udruženje koje osnivam, čuo je da sam i pravnu pomoć formirao (načuo je on sve i svašta) i kaže „eto, ja kao predsjednik HoReCe ću tebi i tvom udruženju pomoći, HoReCa će da stane iza tvoga udruženja“ (kontam u sebi, dok si predsjednik Horece nemoj samo ti pomagati, ako Boga znaš). Rastanak se biži, ali tu nije kraj daje on meni i neku kutiju, „kaže evo ti ova kutija puna kolača, spremano za posebne saradnike, ponesi djeci“ (možete li samo zamisliti mi face).

Sutradan se nalazimo, ponudu odbijam indirektno, (neka se još razmišlja šta mi je u glavi).

Ja sam krenuo jednim putem i kada krenem, niko me ničim neće kupiti, pogotovo ne neki Šaja sa njegovih 2000KM i kutijom kolača.

„Ne živi više u strahu i nemoj se bojati tražiti svoja prava, izbori se, a ja ću ti pomoći koliko god mogu od grupe Crna Lista Poslodavaca Republike Srpske
, pravne pomoći radničkaprava i udruženja koje je već na sudu u fazi registracije. Radnik ima svoja prava i radnik više nije rob. Bilo je potrebno sve ovo da se desi kako bi se progledalo, ja sam progledao težim putem, ali ne moraš i ti“.

Ovo je moja priča koja se nastavlja na glavnoj raspravi 24.02.2021. u 11:30h (Osnovni Sud Banja Luka). Tik-tak..
#Nastavićese

Čitajte zakon o radu, informišite se, ne potpisuj nikakav papir bez savjeta advokata, ako misliš da su ti prava narušena imaš link za besplatnu pravnu pomoć gdje isto tako možete da pitate za savjet.

Za više savjeta priključite se grupi koja brine o radnicima i njihovim pravima OVDJE

Web link za pravnu pomoć i savjetovanje

Dražan Pejaković: Ovo je najveći ugostiteljski ROBOVLASNIK iz Banjaluke!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79