Ispovijest rudara: “Zar ovo treba da doživljavam za platu od 570 KM?”

Radi se o povredi na radu, koja se desila prije pet godina

U toku protesta rudara ispred zgrade Vlade FBiH mogu se čuti različite potresne priče ovih ljudi. Svakodnevni silazak u jamu sobom nosi i velike rizike od povreda, pa čak i od pogibije.

Upravo ti rizici, osim težine samog posla, jedan su od razloga zbog kojeg rudari ne žele pristati na platu od 570 maraka koja im se nudi i zbog čega su danas i došli na proteste u Sarajevo.

– Ovo sam doživio u rudniku prije pet godina. Radi se o povredi na radu. Zar treba da ovo doživljavam za platu od 570 KM koju nam nude, kaže nam rudar rudnika Bila Nusmir Jusić.

Ispovijest rudara: “Svi smo mi bijeda i fukara na Balkanu. On je otišao u dijasporu da pokupi glasove”

Rudar iz rudnika Breza Sanjin Šabić, na pitanje kako danas žive rudari, kazao je za N1 da je sve teže i teže. Istaknuo je da Elektroprivreda BiH otežava i produžava njihovu agoniju.

“Nemam ni zdravstvo. Moram pregled plaćati. Umanjuju nam platu, iako nemamo repro materijala. Radimo sa zastarjelom opremom, nemamo ulja u reduktorima, nemamo građe. Osnovne stvari nemamo”, istaknuo je Šabić.

Spreman je ostati ispred Vlade FBiH, kako je rekao, i ako treba mjesec, dok se sve ne ispuni.

Ispovijest rudara: “Nemam zdravstveno, umanjuje nam se plata, ne vraćam se kući, nemam gdje”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79