Ispovijest supruge oboljelog: Na KCUS-u puštaju ljude da umru, suprugu ne daju kisik, u istoj odjeći je od kada je došao

Redakciji Oslobođenja javila se ogorčena porodica Ramić iz Sarajeva čiji su članovi pordice oboljeli od koronavirusa. Zbog teške kliničke slike dva člana ove porodice smještena su na COVID odjeljenjima KCUS-a.

Hasiba Ramić čiji suprug leži na Covid odjeljenju Infekticne klinike tvrdi da je od prvog dana kada je smješten izrazito zapostavljen.

– Prekinuli su mu davati terapiju za Covid koju je počeo primati u svojoj ambulanti i pored stalnih poziva i činjenice da su mu poslali lijekove koje pije za srce i visok pritisak, oni mu to nikada nisu davali, tvrdi Ramić.

– Dehidrirao je, a nije dobio odgovarajuću terapiju za to. Od dana kada je primljen leži u krevetu u odjeći u kojoj je došao, iako smo mi poslali i pidžamu. Vrhunac svega je bio kada je treći dan paničnim pozivom, u kojem se borio za dah rekao da već dva-tri sata nema kisika, iako on na najvišim protocima kisika ostvaruje najnižu saturacija i bez kisika čini se velika šteta, ne samo COVID oboljenju i plućima nego cijelom organizmu. On se tada nalazi u teškom stanju hipoksije. Na naše alarmantne pozive cijelom KCUS-u, jer ne možemo da vjerujemo da se takve stvari dešavaju, njihov odnos je veoma nemaran i kažu “kisik će doći kada dođe”, kaže gospođa Ramić.

Sestre ga naružile što se žali

– Na alarmiranje mog uspruga, dežurna sestra je još došla u njegovu sobu i izgalamila se na čovjeka u tako teškom stanju. Zbog čega je on nas molio da im ništa ne govorimo i da ne reagujemo kada nema kisika. Gore očito vlada strah i represija, umjesto brige i njege za pacijenta. Ti nestanci kisika su se nastavili i dalje, sa dužim i kraćim vremenskim periodima. Suprug je vidno oslabio kada smo mu dostavili vlastiti aparat za mjerenje kisika u krvi, on je već na tako niskim procentima, da je pitanje da li on može iz ovoga da se izvuče (80% – 82%). Imali smo još jednog člana porodice na KCUS i naše subjektivno mišljenje je da je broj smrtnih slučajeva na Kliničkom centru tako veliki ne zbog toga što je COVID-19 neizlječiv, nego zato što doktori Kliničkog centra ne liječe ljude. Vjerujte da u ovom momentu ne znam da li je živ, ispričala nam je supruga oboljelog – prenosi Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79