Ispovijest ugostitelja iz Sarajeva: Nakon 40 godina izbačen iz poslovnog prostora!

Arman Čehaić iz Sarajeva, čija je porodica četrdeset godina bila zakupac atraktivnog prostora na Baščaršiji, deložiran je u januaru prošle godine, zbog čega pravdu traži na sudu.

– Posjedujem potpunu dokumentaciju kao dokaz da je počinjeno nezakonito oduzimanje prostora – tvrdi i Arman Čehaić, vlasnik Caffe bara “KOD BROJA 1”, koji se sve do 28. januara 2020. godine nalazio u ovom prostoru. Zbog čega je konkretno raskinut ugovor o najmu sa gđom Mirsadom Čehaić nakon skoro 40 godina korištenja ovog postora?

A priča seže još u davne osamdesete godine prošlog vijeka, tačnije 1981. godinu, kada je u tom prostoru njegov otac držao zlatarsku radnju. Tako je bilo sve do 2016., kada prostor, uz rješenje Općine Stari Grad, mijenja namjenu prvo u Caffe bar “SMOKE”, a dvije godine kasnije u “KOD BROJA 1”. Nakon očeve smrti 2017. godine, zakupac postaje supruga Mirsada Čehaić, Armanova majka.

Međutim, tokom 2019. godine počinju prvi problemi…

– Plaćali smo kiriju redovno, svaki mjesec… Imamo sve potvrde, a sve se može provjeriti i u analitičkim karticama. Odjednom se u aprilu 2019. godine pojavio dug od 2.025 KM, stigla je opomena pred raskid ugovora. Kada smo pitali otkud taj dug, rečeno nam je da je to, navodno, zaostatak iz prošlih godina, što je apsurdno jer se prijenos vlasništva ne bi mogao izvršiti ukoliko sve nije plaćeno i čisto – bez ikakvih dugovanja. Platili smo taj dug da ne bi došlo do raskida ugovora, ali se ubrzo pojavio novi od 1000 KM. I njega smo platili… Međutim, krajem decembra 2019. pojavljuje se novi dug od 600 KM, i njega smo platili… Ali onda se u januaru opet pojavio dug, sada od 1.100 KM. I njega smo platili i to deset dana prije deložacije, upravo da bismo zaustavili oduzimanje prostora, ne postavljajući pitanja o porijeklu dugovanja – pojašnjava Arman Čehaić za DEPO Portal hronologiju događaja

No, i pored svega toga, kako navodi, dug je neprestano rastao, da bi 28. januara prošle godine bila izvršena deložacija zbog ukupnog duga od 2.650 KM. Čehaić ističe i da se u trenutku kada je stigla posljednja opomena iz Općine Stari Grad njegova majka nalazila van BiH na liječenju, o čemu također posjeduje dokumentaciju, tako da opomenu nije mogla ni zaprimiti.

– Međutim, i ovaj dug je plaćen 28. januara ujutru, preko banke, no kako nam je rečeno, uplata nije proknjižena te je tokom dana na objekat stavljen katanac – kaže Čehaić.

Bitka za prostor u ‘Zlatarskoj ulici’ na Baščaršiji, bivši zakupac tvrdi: ‘Plaćao sam sve, deložiran sam nezakonito!’

Šta o svemu kažu u Općini Stari Grad

Na upit DEPO Portala upućen Općini Stari Grad (sekretaru organa državne službe) da pojasne kako je nastao prvobitni dug od 2.025 KM, kao i sva ostala dugovanja koja su prethodila deložaciji iz prostora na adresi Gazihusrevbegova 12, iz Općine nisu željeli odgovoriti.

Također, nismo dobili ni odgovore na pitanje da li je i na koji način Općina Stari Grad ispoštovala zakonsku proceduru u navedenom slučaju i šta je sve ta procedura podrazumijevala, kao i zbog čega je konkretno raskinut ugovor o najmu sa gđom Mirsadom Čehaić nakon skoro 40 godina korištenja ovog postora?

Bez odgovora je ostalo i naše pitanje da li su ispoštovana sva prava zakupca na žalbu, uvažavajući razloge zbog kojih je došlo do ovakve situacije?

A Arman Čehaić tvrdi da nisu ispoštovana, jer “bez sudskog naloga ni radnja nije smjela biti zapečaćena”. Osim toga, ističe, njegova majka se, posredstvom advokata, bezuspješno pokušavala žaliti nadležnim službama u Općini. Nakon žalbe Prvostepenoj komisiji, stigao je odgovor da se ista uputi na adresu Drugostepene stručne komisije pri Službi za privredu u Općini Stari Grad, što je i učinjeno.

– I tu opet nastaje apsurd… Stigla nam je odbijenica uz obrazloženje da ova komisija ne može razmatrati naš slučaj jer nikada nisu imenovani njeni članovi. Zašto je onda uopće i oformljena Drugostepena stručna komisija?! – ogorčeno pita Čehaić i dodaje kako je njegova majka dva puta predavala molbu da je načelnik Ibrahim Hadžibajrić primi na razgovor, no uzalud.

100 KM po kvadratu, ali ponuda ne prolazi

U međuvremenu je Općina Stari Grad raspisala javni oglas za zakup navedenog poslovnog prostora, prvi put je to bilo 12. juna 2020. godine.

– Javili smo se i dali ponudu od 100 KM po kvadratu. Bila je to ubjedljivo najveća ponuda, ali oglas je poništen, a komisija je tada navela da je moja majka prijetila drugim ponuđačima te su oni zbog toga povukli svoje ponude, što je čista laž… Moja majka je gospođa od 64 godine i ne znam kome ona može prijetiti – govori za DEPO Portal Arman Čehaić.

Potom je 13. avgusta ponovo raspisan javni oglas, a situacija se ponovila, mada malo drugačije…

– Opet smo se javili i opet ponudili 100 KM po metru kvadratnom, a jedina druga ponuda iznosila je 23 KM po kvadratu. Međutim, oglas je ponovo poništen jer komisija nije mogla, kako je zvanično obrazloženo, da postigne “konsenzus oko priloženih potvrda u našoj ponudi i njihovog važenja”. Drugom riječima, načelnik Hadžibajrić je izrazio sumnju u rok trajanja priložene dokumentacije, iako je sve bilo uredno i sa validnim rokom važenja – navodi dalje Čehaić.

U obrazloženju Komisije za poslovne prostore Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo se kratko navodi i da ponuda Ćehaić Mirsade nije prihvaćena “jer nije dobila potreban broj glasova članova Komisije” (od 11 članova tri su bila “za”, četiri “protiv”, a dva “suzdržana”).

Drugi ponuđač na javnom oglasu, kako se vidi i iz priloženog dokumenta, ovoga puta je bila Abriza Kamešničanin. Inače, ona je bila i kandidatkinja Nezavisne bosanskohervegovačke liste (NBL) za Općinsko vijeće Ilidža na prošlogodišnjim Lokalnim izborima, a na čijem je čelu Ibrahim Hadžibajrić.

Potom je u decembru prošle godine raspisan i treći javni oglas. No, Čehaići svoje ponude više nisu predavali…

Na molbu DEPO portala da nam se detaljnije pojasni zbog čega su poništena dva javna oglasa za iznajmljivanje prostora, iz Općine Stari Grad nisu željeli iznositi nikakve pojedinosti, izuzev kratkog odgovora na pitanje šta se sada dešava sa prostorom, u kojem se navodi sljedeće:

Javni oglas za dodjelu u zakup poslovnih prostora na kojima Općina Stari Grad Sarajevo ima pravo raspolaganja provodi Komisija za poslovne prostore Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, koja ujedno odlučuje i o dodjeli navedenih poslovnih prostora najuspješnijim aplikantima.
Poslovni prostor u ulici Gazihusrefbegova broj 12 je, na osnovu odluke navedene Komisije, dana 08.02.2021. godine, dodijeljen u zakup najpovoljnijem ponuđaču po cijeni koju je isti licitirao u svojoj prijavi
.

Tako je sa trećim javnim oglasom i nakon više od godinu dana ovaj prostor dobio novog vlasnika. Kako DEPO Portal saznaje, na tom mjestu sada se nalazi krojačka radnja. Bit će zanimljivo pratiti šta će se dalje dešavati, s obzirom na uvjet da poslovni prostor ne smije biti izdat ukoliko je predmet bilo kakvog sudskog spora.

Advokat porodice Čehaić, Kemo Kapur u međuvremenu je na adresu Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo – Upravnom inspektoratu uputio inicijativu za pokretanje inspekcijskog nadzora zbog postupanja Službe za privredu Općine Stari Grad. A epilog čitave ove priče tek slijedi na Kantonalnom sudu KS, gdje se uskoro očekuje i prvo ročište prenosi Depo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79