Ispovijest unuka: Od “to je samo jača prehlada“ do „vaša baka je umrla nakon 6 sati na respiratoru“

Boris Simonović prisjeća se kako je izgubio baku zbog pogrešnje procjene ljekara, kako on tvrdi. Još uvijek pamti rečenicu koju je ljekar iz Covid bolnice u Kruševcu izgovorio: „Mnogo grešaka prave Covid ambulante, kasno šalju pacijente. Trebalo je odmah da urade analize krvi, da je pošalju na testiranje i na rendgen“.

-Doktorica je rekla da je samo jača prehlada, to je ono što najviše boli Borisa Simonovića, koji je izgubio baku, kako on kaže, vitalnu ženu od 84 godine.

Darinka je, bez obzira na godine, sa lakoćom čuvala svoju dvogodišnju praunuku. Preminula 20. januara u kruševačkoj Covid bolnici, a njen unuk tvrdi da bi sve moglo da bude drugačije, samo da su brže i ozbiljnije reagovali u Covid ambulanti u Varvarinu.

-Ja ne kažem da su oni nju ubili, ali je bio veliki propust. Kod Covida je svaki dan bitan, kaže Boris koji ne može da se pomiri sa gubitkom.

Rekli su da je prehlada, a onda je sve krenulo po zlu

U ispovijesti za Nova.rs on navodi da je sve počelo sa suhim kašljem, bez temperature. Nakon dva dana, baku je odveo u Covid ambulantu u Varvarinu gde je, kako tvrdi Boris, nakon pregleda od nekoliko minuta, doktorica konstatovala da je riječ o jakoj prehladi i njegovoj baki Darinki prepisala antibiotik i lijek za želudac.

Prisjeća se kako njegovoj baki nije izvađena krv, nije poslata na snimanje pluća, niti je predloženo testiranje na Covid, čak nije bila pomenuta ni kontrola.

-Kašalj se primirio, ali je ona i dalje bila malaksala. Stanje se nije popravljalo, slabo je jela, mučio je želudac. Pozvao sam ambulantu, objasnio sam šta se dešava. Rekli su da je verovatno iritirala želudac od citrusa koje je jela. Rekli su da se ubaci bareno povrće, krompir, pirinač, dvopek. Međutim, posle nekoliko dana ona je počela otežano i ubrzano da diše. Odvezao sam je u ambulantu. Pregledali su je, bila je ista doktorka. Primetila je da je saturacija počela da pada. Pita nju internista: jeste li poslali ženu na slikanje pluća, a ona kaže, pa gde da je šaljem u Ćićevac. U januaru, nije radio rendgen u Varvarinu, nego su sve slali u Ćićevac. Internista je već shvatio o čemu se radi. Sanitet je brzo došao, odvezli su je na grudno, tamo su je snimili. Ispostavilo se da je obostrana upala pluća. Prebačena je na Infektivno odeljenje pri opštoj bolnici u Kruševcu, tamo je bila dva dana na kiseoniku. Stanje se pogoršavalo. Saturacija je opadala, gasne analize su bile sve lošije i lošije. Prebačena je u Covid bolnicu u Kruševcu – 20. januara je preko noći intubirana i u roku od šest sati je preminula na respiratoru, objašnjava Simonović.

Još uvijek pamti rečenicu koju je ljekar iz Covid bolnice u Kruševcu izgovorio: „Mnogo grešaka prave Covid ambulante, kasno šalju pacijente. Trebalo je odmah da urade analize krvi, da je pošalju na testiranje i na rendgen“.

Ljekari su mu objasnili i da je njegova baka imala povišen d dimer – parametar koji ukazuje na zgrušavanje krvi – to ju je, vjerovatno, na kraju i koštalo života. Boris kaže kako je njegova baka bila dobrog zdravlja, svi su mislili da je mnogo mlađa.

-Nije imala pridružne bolesti, da smo mi znali. Samo blago povišeni pritisak koji je održavala tabelatama. Ona je čuvala moju ćerkicu od dve godine. Sve bi bilo drugačije da je bilo više predostrožnosti. Predao sam se doktorima i mislio sam da oni znaju najbolje, kaže Boris. Ipak, napominje da mu nije želja da bilo ko dobije otkaz, već da se slične priče ne ponove.

Odgovor Doma zdravlja Varvarin

Iz doma zdravlja u Varvarinu stigao je odgovor direktorice Jasmine Rakić:

-Kako zbog obaveza koje imam kao direktor i prema organizaciji rada ustanove ne radim u COVID ambulanti, moram da istaknem da mi pacijentkinja Darinka Simonović nije bila poznata, te sam nakon Vašeg upita konsultovala saradnike. Dobrobit pacijenata i njihovo blagovremeno i stručno zbrinjavanje su naš glavni zadatak, te svaki pacijent zaslužuje našu punu pažnju.

Imajući u vidu da se Darinka Simonović, koja je nažalost preminula, javljala u našu ustanovu, ja ću kao direktor svakako ispitati ovaj slučaj uz uključivanje Komisije za unutrašnju kontrolu kvaliteta rada.

Posebno napominjem da od rodbine preminule pacijentkinje, niti od Zaštitnika pacijentovih prava nismo dobili nikakvu pritužbu na lečenje preminule u našoj ustanovi. U ovom trenutku mogu samo da kažem da sam uvidom u elektronski karton ustanovila da se imenovana pacijentkinja prvi put javila u Covid ambulantu 05.01.2021. i tom prilikom dobila terapiju, a da se onda ponovo javila tek nakon 10 dana, kada je stanje bilo pogoršano i tom prilikom je dobila uput za bolničko lečenje.

Što se tiče paušalnih izjava kolega- lekara koji su kasnije lečili ovu pacijentkinju, o istim ne bih da se izjašnjavam jer bi sve te izjave morale biti potkrepljene, utoliko pre što se nakon javljanja u našu ustanovu, imenovana pacijentkinja lečila i na Infektivnom odeljenju OB Kruševac, kao i u COVID bolnici u Parunovcu kod Kruševca, stoji u odgovoru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79