Ispred Udruženja Rent a Car Agencija ogorčeni postupcima Vlade jer su izostavljene sa svih javnih poziva pomoći!

Generalni sekretar udruženja,Dženis Ajanović, obratio se našem portalu kako bi javnost bila upoznata sa problemima koje ovi privredni subjekti imaju povodom novonastale situacije sa pandemijom korona virusa.
Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

Obraćam vam se ispred Udruženja Rent a Car Agencija u Federaciji BiH s molbom da nam ustupite javni prostor kako bismo ponovno apelovali državnim institucijama za pomoć ovoj privrednoj grani koja je, iz neobjašnjivih razloga izostavljena iz svih do sada objavljenih javnih poziva za pomoć granama privrede pogođenim pandemijom virusa COVID- 19 i posljedicama koje nam je ista donijela.

Rent a car agencije, odnosno kompanije čija je šifra djelatnosti: 77.11. , su neobjašnjivo i diskriminatorno izostavljene sa svih javnih poziva pomoći u Bosni i Hercegovini, povodom krize Covid-19! Sve druge kompanije iz sfere turizma i javnog prijevoza su imale mogućnost da učestvuju u javnim pozivima za dodjelu pomoći navedenim granama privrede. Zašto je Rent a Car izostavljen? Zašto Rent a Car kompanije određene poreze, naknade i obaveze plaćaju Federalnom ministarstvo okoliša i turizma? Dok naprotiv, u vremenu kada je naša branša u frapantnom padu poslovanja, primorana da traži pomoć od onih, čije je poreze plaćala, dobije odgovor da pripada Ministarstvu saobraćaja? Da li je prebacivanje kockice s jednog resora na drugi rješenje naših problema? Da li znate da će mnoge Rent a Car agencije biti primorane da otpuste stotine radnika zbog aktuelne pandemije Corona virusa? Da li ste ikada pomislili da će ti radnici biti prinuđeni da pomoć traže od države i Javnih zavoda za zapošljavanje?

Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija podijelili su putem dva javna poziva ukupno 40 miliona KM za pomoć kompanijama koje se bave turizmom, te kompanijama koje se bave prijevozom. Iz oba ova poziva neobjašnjivo i diskriminatorno su isključene kompanije čija je osnovna djelatnost iznajmljivanje vozila, uskraćujući im mogućnost da dobiju pomoć iz budžeta kojima su doprinosili paralelno s drugim firmama u oblasti turizma i prevoza.

Prvo je pozivom Federalnog ministarstva okoliša i turizma dodijeljeno 30 miliona KM kompanijama koje se bave turizmom, a s ciljem ublažavanja efekata pandemije na privredu. Sredstva su dobili hoteli i turističke agencije, ali ne i rent a car kuće, za koje je u javnom pozivu navedeno da ne mogu aplicirati. Potpuno je nejasno kako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma odjednom odlučilo da rent a car kuće ne spadaju pod turističku djelatnost, dok smo uredno plaćali poreze, naknade, ili kada su inspektori utvrđivali eventualne nepravilnosti u našem radu, radilo se o turističkoj djelatnosti. Posebno je to nejasno s obzirom da se radi o jednoj od temeljnih turističkih djelatnosti, poput iznajmljivanja smještaja, odnosno djelatnosti bez koje nigdje na svijetu nema turizma. Kao podatak u prilog tome ide i činjenica da su dva najveća aerodroma u BiH, aerodrom Sarajevo i Tuzla u godini prije pandemije prevezli preko 1.700.000 putnika a hotelijeri i ostali smještajni kapaciteti ugostli preko 3.000.000 noćenja, više od 80% njih je koristilo usluge rent a car agencija kako bi došli do hotela i posjetili ostale turističke znamenitosti Bosne i Hercegovine. Zatim je pozivom Federalnog ministarstva prometa i komunikacija dodijeljeno 10 miliona KMkompanijama koje se bave prijevozom, a uslovima poziva ograničeno je da se mogu prijaviti samo firme koje za temeljnu djelatnost imaju jednu od tri djelatnosti iz spektra prevozničkih. Ponovo je izostavljen rent a car, te je na taj način propuštena prilika da se koriguje diskriminatorna odluka Ministarstva okoliša i turizma FBiH koje je napravilo propust u svom javnom pozivu. Kompanije koje se bave iznajmljivanjem vozila sa ili bez vozača, odnosno rent a car uslugama, među najpogođenijim su pandemijom Covid-19. Pad prometa u odnosu na 2019. godinu je preko 80%. Iako nam nikada nije bio zabranjen rad, naše poslovanje gotovo je u potpunosti zavisno od turizma. Osim toga, ove su kompanije i najizloženije lizing kućama, a dodijeljenim odlukama o moratorijima nekih od lizing kuća samo su dodatno opterećeni kamatama na cjelokupni iznos kredita. Zbog toga su nekim kompanijama već oduzeta vozila, a neke su bile prisiljene pokrenuti i stečaj.

Udruženje rent a car agencija u FBIH je do sada već apelovalo, putem dopisa, svim navedenim institucijama, te vam kao dokaz, navedene dopise u cjelosti, dostavljamo u prilogu ovog mail-a. U prilogu dostavljamo i peticiju potpisanu od velikog broja rent a car agencija(60). Peticiju je kreiralo URC FBIH (Udruženje Rent a Car agencija Federacije Bosne i Hercegovine), u kojoj su učestvovale kako članice udruženja, tako i sve kompanije, čija je primarna djelatnost rent a car sa prostora Bosne i Hercegovine.

Peticija – OVDJE

Saopštenje – OVDJE


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79