Regija BiH Istinomjer analizirao: Nije tačna Fortina tvrdnja da su svugdje u svijetu članovi...

Istinomjer analizirao: Nije tačna Fortina tvrdnja da su svugdje u svijetu članovi vlade prioriteti za vakcinisanje

U analizi “Da li političari trebaju biti favorizirani prilikom vakcinacije?”, objavljenoj u aprilu tekuće godine, Istinomjer je naveo primjer Sjedinjenih Američkih Država (SAD), gdje je kontroverze izazvala činjenica da se tadašnji potpredsjednik Mike Pence vakcinisao samo četiri dana nakon prve aplicirane vakcine u toj državi. Uz objašnjenje da je neophodno osigurati kontinuirano funkcionisanje vlasti tokom kriznih situacija, priliku za prioritetnu vakcinaciju imali su i ostali članovi federalne vlade SAD-a.

Ipak, da članovi na vlasti nisu prioritet za vakcinaciju “svuda u svijetu”, kako je to naveo Forto, pokazuje publikacija izraelskog žurnala za istraživanje zdravstvenih politika (Israel Journal of Health Policy Research), objavljena u februaru ove godine, u kojoj su komparirane strategije vakcinacije protiv Covid-19 između evropskih zemalja i Izraela, odnosno navedeni primjeri načina prioritizacije građana u procesu imunizacije. Tako je, prema ovoj publikaciji, Izrael definisao četiri grupe građana za prioritetno vakcinisanje: stariji od 60 godina, oni s određenim postojećim zdravstvenim stanjima, štićenici staračkog doma i zdravstveni radnici na prvoj liniji. S druge strane, Španija, pored zdravstvenih i socijalnih radnika na prvoj liniji, daje prioritet stanovnicima i radnicima u staračkim domovima za nezbrinutu djecu, kao i centrima za njegu osoba s visokim invaliditetom, dok zemlje poput Austrije, Njemačke i Velike Britanije u prvi red za vakcinaciju određuju osobe starije od 80 godina.

Ni u zemljama regiona vlade nisu bile među prioritetima, odnosno u prvom planu kada je vakcinacija u pitanju. U Hrvatskoj, prvim količinama vakcina imunizirani su zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu s COVID bolesnicima, te radnici i korisnici domova za starije, a nakon toga, u drugoj fazi, došli su na red stariji od 65 godina i hronični stariji bolesnici. Institut za javno zdravlje Batut objavio je operativni plan za imunizaciju protiv COVID-19 u Srbiji, raspoređen u tri faze koje obuhvataju oko 50% stanovništva. Kompletan plan imunizacije u Srbiji prikazan je na infografici u nastavku.

Fortina tvrdnja o vladama kao prioritetima, nije našla utemeljenje ni u izjavi direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davora Pehara, koji je početkom godine izjavio da su prioritetne skupine za vakcinisanje u ovom entitetu “u prvom redu zdravstveni djelatnici i drugo zdravstveno osoblje, zatim štićenici socijalnih ustanova za starije osobe, osobe preko 65 godina kao i djelatnici koji rade u tim ustanovama, zatim osobe sa hroničnim bolestima te osobe koje su zaposlene u nekim značajnijim javnim službama”, piše Istinomjer.

U nastavku izlaganja, Forto je naveo da se jedan dio Vlade vakcinisao “jednog četvrtka u julu”, a iz Vlade KS su za portal Source potvrdili da je tačan datum bio 8. juli (četvrtak). Ipak, dodao je, kada su se u Vladi odlučili na vakcinisanje, bilo je “pitanje dana” kada će ova mogućnost biti dostupna i ostalim građanima:

– Bilo je pitanje dana otvaranja potpunog vakcinacije bez najave, tada smo odlučili da se vakcinišemo – kazao je Forto 19. augusta ove godine.

Međutim, od dana vakcinacije članova Vlade KS do 31. jula, kada je započela vakcinacija bez najave svih građana kantona starijih od 18 godina, prošlo je više od tri sedmice.

Zatim je premijer KS ustvrdio da su u Vladi bili sigurni u opravdanost odluke o vakcinaciji jer u tom mjesecu, kako je rekao, nije bilo zaraženih od Covid-19 u ovom kantonu:

– Ni u kom trenutku nismo bili u sumnji, da u julu, kada je broj zaraženih pao na nula u Kantonu Sarajevo, kada smo imali pouzdane informacije o dolasku velikog broj vakcina, da je u redu bilo da se u tom trenutku vakcinišemo – rekao je

Koliko je zaista bilo novozaraženih u KS svakog dana u julu, moguće je saznati zahvaljujući izvještajima o epidemiološkoj situaciji koje upravo Vlada KS svakodnevno objavljuje. Iz grafičkog prikaza u nastavku jasno je da nijednom tokom jula broj zaraženih nije “pao na nulu”. Najmanje novozaraženih od Covid-19 bilo je prvog dana u mjesecu, kada je registrovan jedan takav slučaj, a najviše posljednjeg, 20.

Pred sami kraj obraćanja, Forto je dodao i da je KS “vjerovatno jedina regija, znači, ne država, nego regija u Evropi koja je dobila direktni ugovor za nabavku vakcina sa jednim svjetskim proizvođačem” za direktnu nabavku vakcina protiv COVID-19:

– Nakon toga, desilo se ono sve što se desilo, uključujući činjenicu da je Vlada Kantona Sarajevo obezbijedila prvi direktni ugovor sa proizvođačem, vjerovatno smo jedina regija, znači ne država, nego regija u Evropi koja je dobila direktni ugovor za nabavku vakcina sa jednim svjetskim proizvođačem, ali iz nekog razloga, Vlada Federacije je odlučila povući svoj potpis, obećani potpis sa tog dokumenta, i onda smo ostali bez tih Sputnik vakcina – rekao je Forto.

Da Vlada KS nije jedini regionalni nivo vlasti koji je uspio potpisati ugovor za nabavku vakcina, svjedoči nekoliko slučajeva iz Evrope. Još u martu ove godine, italijanska regija Kampanija potpisala je ugovor o kupovini ruske vakcine Sputnjik V, objavio je guverner te regije Vincenzo de Luca i dodao da će ugovor stupiti na snagu čim se ta vakcina odobri u Evropskoj uniji. U aprilu je njemačka pokrajina Bavarija potpisala ugovor za nabavku 2,5 miliona vakcina ruskog proizvođača, a nešto kasnije je i predsjednik francuske regije Provansa-Alpe-Azurna obala Renaud Muselier putem Twittera saopštio da će ova regija dobiti pola miliona vakcina istog proizvođača.

U svakom slučaju, odluka Vlade KS da se njeni članovi vakcinišu izazvala je mnogo reakcija, iako zainteresovanost građana za samom vakcinacijom nije na zadovoljavajućem nivou. U BiH su konačno stvoreni uslovi za masovnu imunizaciju, a vakcinacija se u mnogim mjestima vrši i bez najave. Budući da je novi val epidemije COVID-19 sve bliže, građani u velikoj mjeri mogu doprinijeti sprečavanju širenja virusa blagovremenom imunizacijom

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM