Istočna alternativa Republike Srpske: Apsurdno je da Tito ima ulicu u Srebrenici, tražimo ulicu Petera Handkea

Predstavnici Udruženja građana Istočna alternativa Republike Srpske podnijeli su prijedlog Skupštini opštine Srebrenica da Ulica maršala Tita bude nazvana po kontroverznom nobelovcu, književniku, negatoru genocida Peteru Handkeu.

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je Srni da je “apsurdno da jedino u Srebrenici postoji Ulica maršala Tita”.

On je naveo da u Istočnoj alternativi smatraju da je “nedopustivo da nijedna ulica u ovom mjestu ne nosi naziv po imenima značajnih srpskih historijskih ličnosti, književnika, naučnika, prosvjetitelja i junaka ili po značajniim događajima umjesto što nose nazive iz propalog, zabludnog perioda takozvanog bratstva i jedinstva”, javlja Faktor.

I u oktobru 2019. godine Pavlović je slao zahtjev rukovodstvu Općine Srebrenica za pronalaženje i odobravanje lokacije u centru tog grada gdje bi se, prema Pavlovićevoj zamisli, trebala podići spomen-bista Handkeu, koji je te godine dobio Nobelovu nagradu za književnost.

U pismenom zahtjevu koji je tada predao načelniku Srebrenice između ostalog, naveo je da je Handke “zaslužan za dokazivanje istine o ratu na teritoriji Srbije i BiH”, te da su njegove zasluge “nemjerljive u borbi za pravdu i istinu”.

Ovo udruženje, podsjećanja radi, u Srebrenici je otvorilo svoju kancelariju u junu 2016. godine. Vojin Pavlović je tada poručio da je njihov cilj “borba za dokazivanje istine o velikom srpskom stradanju na ovom području”. On je tada pozvao sva udruženja iz RS-a da pruže podršku Mladenu Grujičiću koji je bio kandidat za načelnika Srebrenice.

Vojina Pavlovića odlično poznaju Bošnjaci Podrinja jer je godinama bio odbornik SRS Vojislav Šešelj u Skupštini općine Bratunac.

Udruženje Istočna alternativa ostat će zapamćeno i po lijepljenju plakata sa slikom Vladimira Putina prije dženaze u Potočarima, kako bi se poslala poruka svima koji dolaze na obilježavanje godišnjice genocida. Zbog toga je Pavloviću i suđeno u Srebrenici jer je nedozvoljeno lijepio plakate.

Udruženje Istočna alternativa imalo je namjeru u julu 2017. godine u centru Srebrenice podići spomenik Vitaliju Čurkinu, ambasadoru Rusije, koji je stavio “ne” na Rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Nekoliko godina prije, tačnije 2011. Vojin Pavlović je izbačen kao odbornik sa sjednice Skupštine općine u Bratuncu jer je donio sliku zločinca Ratka Mladića, koju je stavio na sto ispred sebe i nije je želio skloniti. Zbog toga je sjednica prekinuta, te je nastavljena naknadno.

Podsjetimo, Peter Handke je poznat po podržavanju režima Slobodana Miloševića i negiranju genocida. Zbog njega su organizovani i protesti u Stockholmu kada je primao Nobelovu nagradu, a Kanton Sarajevo i Kosovo proglasili su ga personom non grata.

Posjetio je bh. entitet Republika Srpska 7. maja kada su mu vlasti RS-a uručili orden koji je ranije dodijeljen osuđenim ratnim zločincima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79