Istraga dokumentuje zločin: Iz snajperskog gnijezda u Nedžarićima 1992. godine ubijen je trinaestogodišnji dječak (VIDEO)

Pola sata prije nego će mu biti saopćeno da je suspendovan, Istraga je uspjela stupiti u kontakt sa Radomirom Markovićem, jednim od pripadnika Vojske Republike Srpske koji se nalaze na snimku “snajperisti iz Nedžarića” kojeg je prije desetak dana objavio francuski novinar Philippe Buffon.

Buffon je, u međuvremenu, sa svoje stranice povukao snimke na kojima se nalaze Radomir Marković, uposlenik Telemacha, i Zoran Kulina, konobar iz kafane “Putnik” u Istočnom Sarajevu. S Kulinom smo razgovarali još u ponedjeljak i tada nam je kazao da nije gađao civile, već žardinjere. Radomir Marković ne puca na objavljenom snimku.

U ratu snajperista a sada konobar: Priča o Zoranu sa Dobrinje

“Jesam, ja sam na snimku. Životom se kunem da nisam pucao. Bila je to ’92 godina. Ja sam samo kafu donio i cigaru pripaljujem”, kaže nam vidno uznemireni Marković.

Potvrđuje da zna Zorana Kulinu, onog snajperistu što na Buffonovom povučenom snimku ispaljuje metak pa konstatuje da je metu pogodio “u glavu”. Marković kaže da je Kulina tada imao “šesnaest-sedamnaest godina”.

Trinaest godina je imao Nedžad Subašić kada ga snajperista s položaja Vojske Republike Srpske pogodio u glavu. Ubijen je 28. decembra 1992. godine na Alipašinom Polju, kada je sa rođacima i tetkom pokušavao pretrčati preko nekadašnje Tetovske a danas u ulice Semira Frašte.

Njegova tetka Enisa tragičnog je dana bila tu i kaže nam da je u blizini bila crvena trafika bitna za nastavak ove priče.

“Bila sam sva krvava. U sljepoočnicu je pogođen”, govori nam dok stoji na mjestu zločina.

Proljetno lišće i rastinje zaklanjaju nam pogled prema Nedžarićima i Centru za slabovidne osobe. Na Buffonovom snimku se se sve to vidi malo bolje. Samo iz suprotnog pravca, s mjesta gdje je bilo smješteno snajpersko gnijezdo Vojske Republike Srpske. Na karti ispod, negdje na vrhu strelice je mjesto stradanja dječaka Subašića.

Tamo gdje počinje strelica bilo je snajpersko gnijezdo iz kojeg je snimao francuski novinar Philippe Buffon. Fotografija ispod je, zapravo, screenshot iz njegovog povučenog videa.

Kada Buffon, u pratnji vojnika Vojske RS-a nazumao Alipašino Polje, to je izgledalo kao na fotografiji koja slijedi.

To je, dakle, lokacija koja se vidi na snimku iz 1992. godine i prva zgrada sa plavom fasadom koja se vidi na desnoj strani zapravo je zgrada ispred koje je ubijen trinaestogodišnji Nedžad Subašić. Evo kako danas izgleda ta lokacija.

Ako pažljivo pogledate snimak, (kompletan dostupan na Facebook stranici AntiDayton pokreta) čut ćete kada u jednom dijelu pripadnik Vojske RS kaže je zadnji put posjetio kuću prije četiri mjeseca. Što znači da je i prije ta četiri mjeseca bio na položaju. Mada Buffon aktivistima AntiDayon pokreta nije želio otkriti tačan datum nastanka snimka na kojem snajperista Zoran Kulina ispaljuje hitac i konstatuje da je metu pogodio u glavu, na osnovu konteksta i rastinja može se zaključiti da je u pitanju kasna jesen 1992. godine. Ne može se u ovom trenutku sa sigurnošću povezati smrt Nedžada Subašića sa pucnjem Zorana Kuline, ali sa velikom sigurnošću se može konstatovati da je trinaestogodišnji dječak ubijen sa položaja koje je 1992. godine snimao Philippe Buffon.

“Bilo je stvari kad čovjek osjeti da vidis nekog da imaš čist hitac, pogodak, jedan metak pa pustiš, jednostavno, da prođe. Većina su to civili”, hvalio se poslije rata snajperista Zoran Kulina pred kamerom novinara Philippea Buffona.

I ovaj je snimak Buffon izbrisao, ali ga Istraga objavljuje preko svog twitter naloga.

Zorana Kulinu, već smo objavili, pronašli smo u Istočnom Sarajevo, dok je obavljao konobarske poslove u ugostiteljskom objektu smještenom na Autobuskoj stanici. Priznao nam je da je on na ratnom snimku na kojem se vidi kako ispaljuje hitac prema Alipašinom Polju i konstatuje: “U glavu, čovječe”.

Koji sekund kasnije će reći da je obavio odlučan posao, psujući majku svojoj žrtvi koja je ostala da leži pored crvene trafike. I ovaj je snimak francuski novinar povukao sa youtube kanala.

Skoro trideset godina nakon što je pozirao pred Buffonovom kamerom, Zoran Kulina je za Istragu kazao da nije pogodio nikoga i da je to bila samo predstava – piše istraga.ba

“Pucao sam u žardinjeru”.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79